reklama

Současní i bývalí úředníci s přímou znalosti situace podle NBC říkají, že CIA byla požádána, aby předložila Bílému domu možnosti týkající se rozsáhlého „tajného" kybernetického útoku, který by měl obtěžovat a uvést do „rozpaků" vedení Kremlu.

Zdroje neupřesnili konkrétní opatření, o kterých CIA uvažuje, ale uvedli, že agentura už začala výbírat cíle a připravovat se na operaci. Bývalí zpravodajští důstojníci řekli NBC News, že agentura se shromáždila stohy dokumentů, které mohou odhalit „nechutné taktiky ruského prezidenta Vladimira Putina".

Americký viceprezident Joe Biden se v pátečním vysílání NBC vyjádřil v tom smyslu, že Washington pošle „vzkaz" Putinovi a že to udělaá „v čase, který si vybere, a za okolností, které budou mít největší dosah". Na otázku, zda se americká veřejnost dozví, jako zprávu USA vyslaly, odpověděl: „Doufám, že ne".

Admirál ve výslužbě James Stavridis řekl NBC News, že USA by měly napadnout schopnost Ruska cenzurovat jeho vnitřní internetový provoz a odhalit finanční jednání mezi Putinem a jeho spolupracovníky. „Je dobře známo, že existuje velké množství peněz, které oligarchové přesunují mimo Rusko," řekl. „Bylo by velmi trapné, kdyby to bylo odhaleno, a to by byla úměrná odpověď na to, co jsme viděli," uvedl v narážce na údajné hackerské útoky ze strany Ruska, které měly ovlivnit americké veřejné mínění.