Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci protestovali kvůli dohodám TTIP a CETA

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Varšava - Stovky Poláků dnes ve Varšavě protestovaly proti dohodám Evropské unie o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP) a s Kanadou (CETA).

Odpůrci TTIP a CETA po celé Evropě tvrdí, že dohody poskytnou větší sílu nadnárodním společnostem. Podle zastánců dohod tyto dokumenty podpoří hospodářský růst i tvorbu pracovních míst.

Polský protest zorganizovala nevládní skupina Akcja Democracja. Demonstranti tvrdí, že dohody povedou k přílivu potravin ze Severní Ameriky, což zničí místní zemědělství. Dohody podle nich poškodí také spotřebitele, protože povolí geneticky modifikované potraviny.

V úterý by o CETA měli hlasovat ministři obchodu EU. Pokud dohodu jednohlasně schválí, může být v Kanadě 27. října podepsána. V pátek nicméně text dohody CETA odmítl parlament Valonska, poslanci podmiňují uplatnění dohody dodatečnými zárukami pro ochranu zájmů především místního průmyslu.

Témata:  Polsko TTIP

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy