Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Africký migrant zemřel po srážce s autem v Calais. Bylo to děsivé, říká řidič

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Už před několika dny jsme vás informovali o tom, že na silnici u severofrancozského přístavu Calais zemřel po střetu s autem migrant z Eritreje. Podrobnosti o incidentu i o Britech, kteří ho srazili, zjišťoval server Daily Mail.

Řidič byl sražen minulý víkend. Auto řídil mladík z Velké Británie. Jeho otec přiznal, že cizince na silnici srazili oni. Popsal také muka, která on i jeho potomek prožili a jaké utrpěli trauma. Dvojice měla v neděli asi v 20:30 namířeno směrem k terminálu Eurostar, když se skupina asi 50 migrantů pokusila jedoucí vozidlo zablokovat.

„Bylo to neuvěřitelně děsivé," řekl Nafthali Reichman, klenotník ze Stamford Hill serveru Daily Mail. „Můj syn je traumatizován a já taky. Stalo se to ve zlomku vteřiny. Byla tma a najednou někdo skočil na naše auto. Byl na kapotě a rozbil čelní sklo. Mohl mít i něco v ruce," popisuje Brit střet s migrantem, který podle něj mohl být ozbrojený.

„Jakmile bylo čelní sklo rozbité, viděli jsme celou bandu migrantů přicházejících k nám. Jeden z nich nám rozbil levé zrcátko. Věděli jsme, že jsme neměli šanci. Bylo to neuvěřitelně děsivé," uvedl. Jeho syn Abraham pak prý dupl na brzdu a migrant sklouzl z kapoty a „zmizel z dohledu," řekl pan Reichman.

„V té době jsme neměli tušení, co se stalo. Na cestě kolem nás bylo hodně lidí. Viděl jsem jich nejméně 10, ale mohlo jich být více. Jediné, co vím, je, že někdo skončil na zemi. Byl na autě. Ale odletěl na druhou stranu. Bylo to hrozné," vysvětluje.

Podle místního státního zástupce otec a syn sdělili policii, že původně zastavili, aby se pokusili sraženéé člověku pomoci, ale že migranti se otočili k jejich autu. Řidič i jeho otec prý dostali strach, že budou zlynčováni a tak jeli dál.

„Kvůli čelnímu sklu jsme skoro nic neviděli, ale pořád jsme jeli dál," řekl pan Reichman. Incident okamžitě nahlásili na policii, která je tří hodiny vyslýchala, a testovala řidiče na drogy a alkohol. Po výslechu jim bylo umožněno, aby vrátili domů.

To, že eritrejský migrant po incidentu zemřel, se muži dozvěděli až později. Jeho smrt zvýšila počet migrantů zabitých v oblasti Calais v tomto roce na 14; většina z nich zemřela při dopravních nehodách.

Sestra mrtvého migranta, o které původně média psala jako o jeho ženě, skončila v nemocnici se zlomenou nohou, brzy ale byla propuštěna. Policie už také potvrdila, že Abraham Reichman nebude čelit obvinění ze zabití

K incidentu došlo jen několik dní před tím, než manželský pár z Kentu varoval řidiče, aby se Calais úplně vyhnuli. Popisovali, jak byl jejich vůz zastaven zhruba 40 běženci s kapucemi a zahalenými obličeji. „Bouchali nám na okna, bili do auta a snažili se dostat dovnitř a křičeli na nás," řekl Paul Burton místním novinářům a dodal, že „situace v Calais je zjevně zcela mimo kontrolu".

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.