Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska pod palbou kritiky: Jsem z jeho žvanění unavený, ať je raději zticha, zuří politik

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava – V Polsku se o víkendu sešli prezidenti zemí visegrádské čtyřky. Zatímco český prezident Miloš Zeman uvedl, že V4 plní své poslání uvnitř Evropské unie a že se také osvědčila ve sporu o unijní přerozdělovací kvóty migrantů, jeho slovenský protějšek Andrej Kiska má jiný názor. Za svoje slova to doma ale pořádně schytal.

Kiska o víkendu novinářům řekl, že „historicky asi v žádném období neměla visegrádský čtyřka tak zlý obraz v Evropě jako v těchto dnech". I proto prý své kolegy vyzval, aby jako prezidenti působili na všechny nejvyšší politiky, aby nepoužívali visegrádskou čtyřku jako štít pro svoje vnitropolitické záměry.

Na sociálních sítích pak varoval před rostoucí nenávistí. „Slova mají nesmírně silnou váhu. Dokáží povzbudit člověka, ale i vyvolat strach. Když strach přeroste v nenávist, velmi snadno se může stát to, co v Británii - že lidé útočí na občany našich zemí, zemí střední a východní Evropy. Nebo že lidé v našich zemích útočí na lidi jiné pleti," uvedl.

Doma ale takovými slovy některé politiky příliš nepotěšil. Ostrou kritiku na Kiskovu hlavu snesl například šéf opoziční slovenské strany Sme rodina Boris Kollár. Ten dal za pravdu Zemanovi, který tvrdil, že se V4 ukázala jako politicky moudřejší a prozíravější, než byl zbytek EU, a to zejména v otázce migrační krize. Kiska by ale podle něj měl raději mlčet.

„Jsem z jeho žvanění unavený, ať je raději zticha! Konečně má něco v EU zdravý rozum a je to V4! Tak ji běžme rychle rozbít a demoralizovat. Plně stojím za vyjádřením prezidenta Zemana, který na adresu našeho Kisky řekl, že jsou to jen jeho osobní žvásty. Kdyby radši odsoudil fašistickou vládu na Ukrajině. Ale to mu z USA ještě nepřikázali," rýpnul si do slovenské hlavy státu Kollár.

Témata:  Andrej Kiska Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy