Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrat legendy? Bývalý předseda slovenské vlády něco chystá

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Bývalý předseda slovenské vlády Mikuláš Dzurinda se proslavil jako nejsilnější muž v historii tamní pravice. Ačkoliv se vrcholové politice už nějakou dobu nevěnuje, nyní zvažuje velkolepý návrat.

Dzurinda pro stanici TA3 připustil, že v politice ještě neskončil. Přiznal to ve chvíli, kdy hodnotil současný stav strany SDKÚ, kterou zakládal. "Za prvé, není mi to jedno a je mi líto, že výsledek je takový, že strana prakticky neexistuje," posteskl si.

"Zároveň ale, abych zůstal trošku věrný svému politickému přesvědčení, jsem povinen říci, že nikdy jsem nevnímal politickou stranu jako cíl. Politická strana je nástroj, prostředek k dosažení cíle. Čili v tom bych, přísně vzato, problém neviděl. Spíše vidím problém v tom, že neexistuje adekvátní nebo rovnocenná náhrada, nástupce SDKÚ-DS, v tomto vidím problém," dodal.

Na otázku, zda plánuje návrat do politiky, odvětil: "Ještě na tuto otázku s čistým svědomím odpovědět neumím. Stále se mi zdá, že je brzy, i když ten vývoj velmi pozorně sleduji, protože politika je od samého začátku, od osmi let mého života, mou vášní. Je to stále brzy," uvedl.

Dzurinda se podle svých slov poučil a snaží se mluvit zejména s mladými lidmi, které považuje za budoucnost. Vyjádřil se i k Robertu Ficovi, se kterým měl největší spory. Ten se podle něj uklidnil a je vyrovnanější. Nevyloučil ale, že spolu nebudou bojovat o přízeň voličů.

"Jsem při síle, před týdnem jsem zaběhl maraton a politika mě nesmírně baví. A i když dnes operuji na evropské úrovni a v politické úrovni, Evropská unie není jednotný stát, Evropská unie je celek států, my jsme intergouvermental, jsme mezivládní instituce. Evropská unie bude mocná tehdy, když budou mocné jednotlivé členské státy, když budou tyto členské státy schopny komunikovat, a toto jsou velmi silné argumenty ve prospěch toho, abych si vývoje na Slovensku stále všímal," dodal Dzurinda.

Témata:  Mikuláš Dzurinda Slovensko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy