Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát chystá změnu. Jaká bude jejich strategie útoků?

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Brusel – Islámský stát opět mění strategii svých útoků. Experti varují, že v Evropě mohou stále častěji útočit ženy, což dokazuje i příběh Laury Passoniové (34). Informuje o tom server NPR.

Passoniová je matka dvou malých chlapců, která vyrůstala v katolické rodině v belgickém městě Charleroi. K islámu konvertovala ve věku 16 let, prý proto, že se jí líbilo náboženství a její nejlepší kamarádka byla muslimka. Později se provdala za muslima, se kterým měla syna. A všechno bylo v pořádku - až do doby, než se její manželství zhroutilo. „Můj manžel se setkal jinou ženu a nechal mě a opustil i svého malého chlapce," říká žena s tím, že poté upadla do depresí.

Pak se muslimka setkala s náborářem Islámského státu. V tu dobu byla podle svých slov extrémně zranitelná, čehož využil. „Řekl mi, že bych mohla být zdravotní sestrou a pomáhala bych syrskému lidu. Řekl mi, že bych mohla začít svůj život znovu. Nechal mě věřit ve sny," vysvětluje.

V červnu 2014 Passoniová odešla do Sýrie. Teroristické útoky v Paříži a Bruselu v průběhu posledních dvou let byly prováděny mužskými atentátníky z Francie a Belgie, kteří byli radikalizovaných IS. Při posledním pokusu o útok v září se čtyři ženy pokusily vyhodit do povětří auto naplněné kanystry s plynem v centru Paříže. Dvě z nich byly teenagerky. A tento obraz se teď může opakovat stále častěji – IS se totiž rozhodl mnohem více využívat ženské útočnice.

„Většina zradikalizovaných žen prožila v životě nějaké trauma," říká Faoud Saanani, imám francouzskou vládou podporovaného deradikalizačního centra ve městě Bordeaux. Tam se za zavřenými dveřmi psychologové a poradci snaží dostat mladé lidi pryč z vlivu propagandy IS.

Saanadi říká, že polovina z 33 osob, které jsou v současné době v zařízení, jsou ženy. „Skoro všechny se staly obětí násilí, byly znásilněny, nebo byly nějakým způsobem marginalizovány. To je dělá náchylnější k propagandě IS a jeho vizi utopické společnosti a pomstě proti Západu," varuje.

Agent IS Passoniovou naverboval on-line prostřednictvím nového facebookového profilu. Na internetu také potkala nového muže. Pár odešel do Sýrie spolu s jejím čtyřletým synem. Žena říká, že zatímco její partner bojoval, ona byla nejprve umístěna s desítkami dalších žen ze Západu. „Některé přišly, aby se pokusily pomoci, některé tam byly z lásky, protože následovaly bojovníka. Ale byla tam řada žen, které byly plné nenávisti. Jediné, co chtěly, bylo dostat kalašnikov a začít útočit," vzpomíná.

Byla prý šokována, když zjistila, že se některé matky nesnaží skrýt všechnu tu hrůzu před svými dětmi, některé je braly na náměstí, aby sledovaly, jak bojovníci ukřižovali vězně. „Některé dokonce nechaly své děti jít nahoru a dotýkat se mrtvol," říká.

Passoniová se nakonec nastěhovala k syrské rodině, kde byla uvězněna uvnitř domu, který musela uklízet a také musela vařit. Pak otěhotněla. Kromě hrůzy a izolace měla strach, že zemře při porodu. Po devíti měsících ona a její partner unikli a vrátili se do Belgie.

Minulý měsíc po zatčení čtyř žen v souvislosti s bombou v autě, pařížský prokurátor Francois Molins řekl, že je jasné, IS má v úmyslu využívat k útokům ženy. „Vize žen jako manželek a matek ve skupině je jednoduše passé," varoval. Uvedl, že ženy z bojové jednotky v Paříži obdržely pokyny přímo ze Sýrie. Policie odposlouchávala mobilní telefon jedné z žen a zjistila, že plánují další útoky na nádražích Paříži. Dvě z žen při zatčení pobodaly policisty.

Francouzský novinář Mattieu Suc, který napsal knihu o ženských džihádistkách, říká, že IS změnil povahu terorismu. „Podle al-Káidy muži opustili své rodiny a šli bojovat do Afghánistánu sami. Ale v Sýrii jde o jakýsi rodinný džihád," říká. „Páry jdou ruku v ruce, sdílejí společný projekt. Je to skoro jako společná koupě domu. A ženy hrají stejně silnou roli jako muži," tvrdí.

Laura Passoniová je zpět v Belgii, o své zkušenosti napsala knihu jménem „V srdci IS s mým synem". Doufá, že pomůže ostatním ženám, aby neudělaly stejnou chybu jako ona. Passoniová dostala podmíněný trest odnětí svobody. Její partner je ve vězení. Nemají povoleno komunikovat, Passoniová má také zakázáno používat internet. Žena považuje za štěstí, že jí soudce dal druhou šanci. Do opatrovnictví také dostala své dvě děti. Její starší syn, kterému je nyní 6, je zpět ve škole a podle ní se nezdá, že by si pamatoval hodně z toho, co se stalo v Sýrii.

Témata:  Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy