Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další vězeň z Guantánama byl Američany propuštěný

guantanamo
guantanamo
Foto: U.S. ARMY

Washington - Spojené státy propustily dalšího vězně z vojenské základny Guantánamo, který byl dnes převezen domů do Mauritánie.

Informovalo o tom americké ministerstvo obrany s tím, že v americké věznici na Kubě zůstává nyní 60 vězňů. Celkem 19 z nich již nepředstavuje bezpečnostní hrozbu a může být rovněž brzy propuštěno, uvedla agentura Reuters.

Propuštěným Mauritáncem je Mohamedou Ould Slahi, který se loni proslavil díky vydání své hojně prodávané knihy Gutanánamský deník, kde popisuje pobyt v kontroverzní věznici známé využíváním drsných výslechových praktik.Slahi byl na Guantánamu od srpna 2002, kdy tam byl převezen bez obvinění či soudu. Ani pozdější výslechy mu nic nedokázaly.

"Cítím vděk a jsem zavázán lidem, kteří stáli při mně," uvedl podle Reuters v prohlášení muž, kterého původně Američané podezírali z práce pro teroristickou organizaci Al-Káida. Podle svých obhájců však měl kontakty s islámskými radikály pouze v době, kdy v 90. letech bojoval v Afghánistánu po jejich boku proti vojákům tehdejšího Sovětského svazu.

Po jeho propuštění zůstává na Guantánamu 60 vězňů. Prezident Barack Obama, který slíbil věznici uzavřít před svým lednovým odchodem z funkce, naráží na trvalý odpor republikány ovládaného Kongresu, který zrušení věznice odmítá schválit.

Témata:  USA U.S. Base Guantanamo 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy