Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém na portugalské železnici. Lidé nejí a způsobují zpoždění vlaků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lisabon - V Portugalsku se množí případy, kdy lidé především ráno omdlí a způsobí zpoždění vlaku. Tamější dráhy proto vydaly cestujícím doporučení, aby se nezapomínali najíst.

"Vydat se na cestu bez snídaně může narušit dopravu ostatních!" stojí na plakátu společnosti Fertagus.

Společnost, která zajišťuje železniční spojení mezi Lisabonem a Setubalem, nehodlá zůstat jen u slov a bude v rámci kampaně rozdávat v ranní dopravní špičce cestujícím jablka a jogurty.

V prvním pololetí se udělalo zle 46 cestujícím, což vedlo ke zpoždění u 51 vlakových souprav v celkové délce více než 200 minut, řekla představitelka společnosti médiím.

"Většinou není možné ihned vynést postiženého cestujícího z vlaku. To vyvolává zpoždění vlaků, které se zastaví v reakci na zpuštění poplašného zvonění," vysvětlila Raquel Santosová. Doporučila lidem, kterým se začne dělat špatně, aby požádali o pomoc na nádraží a raději nezůstávali ve vagonu.

Hypoglykémie, tedy nedostatek cukru v krvi, je velmi častou příčinou bezvědomí. Může ji vyvolat nedostatečný přísun cukru a uhlohydrátů ze stravy, zejména u osob držících diety a těch, kdo hladovějí, vysvětluje mesicnikzdravi.cz. Další příčinou může být intenzivní tělesná aktivita, při které se glukóza příliš rychle ztrácí z krve kvůli silné práci svalů, anebo příliš velká dávka inzulinu u nemocných cukrovkou. Pro tento druh mdlob je typická slabost, pocení, třes a silný pocit hladu. Pokud je příčinou ztráty vědomí nebo příznaků k ní vedoucích právě hypoglykémie, může snadno a rychle pomoci kousek cukru, čokolády nebo trocha medu. Jedna ztráta vědomí vůbec nemusí být důvodem k panice. Pokud se však bezvědomí objevuje častěji, určitě navštivte lékaře.

Témata:  Portugalsko vlaky zdraví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy