Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté neuspěli se stížností, vyklizení tábořiště u Calais může začít

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž – Agentura AFP informovala, že francouzský soud dnes zamítl žádost několika skupin aktivistů, aby pozastavil plánované uzavření provizorního uprchlického tábora u severofrancouzského města Calais.

Díky rozhodnutí soudu už vyklizení tábořiště přezdívaného Džungle nestojí nic v cestě. Začít by mohlo během několika dní. V tábořišti u Calais žije 7000 až 10.000 migrantů ze zemí Blízkého východu a Afriky, kteří se odtud snaží dostat za vidinou lepšího života v Británii. Polovina tábora byla zrušena už v březnu, ale jeho populace od té doby vzrostla na dvojnásobek.

Už na konci září prezident François Hollande oznámil, že Francie do konce roku tábořiště u Calais zcela zruší a tamní migranty přemístí do různých středisek, nebo je deportuje. Existenci takového plánu dnes znovu potvrdil i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Přesný termín začátku akce sice neuvedl, je to podle něj ale „otázkou několika dní". Francouzský veřejný ochránce práv Jacques Toubon dnes hovořil o 24. říjnu.

Jedenáct skupin aktivistů žádalo správní soud v Lille, aby uzavření tábora odložil, neboť francouzské úřady podle nich nejsou na přesun takového množství lidí připraveny. Soud žádost zamítl.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy