Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se bouří. Ničí záchytná centra ve Španělsku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Madrid – Desítky přistěhovalců držených v záchytném centru v Madridu se vzbouřily, zničily nábytek a vylezly na střechu budovy. Informuje o tom server The Local s odvoláním na mluvčí primátora města.

„Neznáme přesný počet, asi 30 nebo 40 migrantů vyšplhalo na střechu a policie se s nimi pokouší vyjednat," uvedla v úterý večer prostřednictvím mluvčího madridská starostka Manuela Carmenová. Dodala, že nikdo byl zraněn.

Ve středu v časných ranních hodinách se migranti shromáždili před centrem a křičeli „svobodu, svobodu", zatímco dalších asi 15 běženců sedělo na střeše v lehkém dešti, popisoval situaci na místě reportér AFP.

Někteří z těchto migrantů zaslepili bezpečnostní kamery uvnitř budovy a rozbili nábytek, aby se mohli dostat na střechu, napsal španělský deník El Pais hlášeny.

Carmenová řekla, že je připravena se pokusit o vyjednávání, pokud o to okresní úřady požádají. „Události v zadržovacím středisku mi nadále dělají starosti," napsala na Twitteru a dodal, že „lidská práva jsou prioritou".

Tamní organizace a akademici pravidelně kritizují podmínky ve všech sedmi imigračních zadržovacích střediscích - z nichž některé mají přeplněné pokoje, špinavé toalety a jen minimum sociálních služeb nebo překladatelů. Poukazují, že jsou zařízení horší než vězení.

Centra jsou určena pro lidi, kteří přišli do Španělska bez povolení k pobytu a kteří čekají na deportaci.

V říjnu se 67 migrantům bez povolení k pobytu podařilo uprchnout z věznice na jihovýchodě země poblíž města Murcia, kde byli drženi. Jeden z migrantů nejprve předstíral, že je nemocný, ostatní pak po příjezdu sanitky vyvolali vzpouru.

Témata:  Španělsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy