Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jakékoli použití nukleárních zbraní přijde drtivá a účinná odpověď, varují USA Severní Koreu

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – USA varovaly Severní Koreu kvůli případným jaderným útokům. Americký ministr obrany Ashton Carter dnes KLDR vzkázal, že Washington na jakýkoli útok na americké spojence či použití jaderných zbraní drtivě odpoví.

Carterův kolega John Kerry, který je šéfem americké diplomacie, řekl, že Washington chce nasadit dříve přislíbený protiraketový systém THAAD v Jižní Koreji co nejdříve.

Oba ministři ve Washingtonu uspořádali jednání se svými jihokorejskými protějšky o aktuální severokorejské hrozbě. Jednalo se také o posílení odstrašujícího potenciálu amerických jaderných zbraní pro obranu Jižní Koreje.

Soul se snaží utlumit volání jihokorejských konzervativců, kteří požadují vyvinutí vlastního jaderného arzenálu.

„Americký závazek bránit Jižní Koreu je nezpochybnitelný," řekl Carter. „Není pochyb o tom, že jakýkoli útok na Ameriku či její spojence, bude poražen, ale také na jakékoli použití nukleárních zbraní přijde drtivá a účinná odpověď," dodal.

Témata:  USA Ashton Carter Severní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy