Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA čekají krušné časy, varuje analytik

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Pokud se v poslední prezidentské debatě mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem nestane něco zničujícího, je nanejvýš pravděpodobné, že v křesle prezidenta USA zasedne první jmenovaná, soudí ekonomický analytik a komentátor Hamish McRae. V komentáři pro server The Independent takovou šanci vyčísluje až na 80% a dodává, že finanční trhy s jiným výsledkem vůbec nepočítají.

Znepokojivý klid

Jediným trhem, který si může polepšit, pokud se Trumpovy šance na vítězství zvýší, je ten mexický, konkrétně pak kurz tamního pesa, jelikož prezidentství republikánského kandidáta nevnímá jako pohromu, poukazuje McRae.

"Ale tento zdánlivý klid je sám o sobě znepokojivý," varuje analytik. Vysvětluje, že pokud lidé nejsou připraveni na politické překvapení, mají tendenci jednat násilně, když k němu skutečně dojde. Něco podobného je podle komentátora možné pozorovat v posledních měsících ve Velké Británii. McRae tak konstatuje, že z ekonomického hlediska čeká Spojené státy pod příštím prezidentem následujících deset bodů.  

Zaprvé analytik upozorňuje, že americká ekonomika, která od velké recese vykazuje solidní růst, se začíná blížit vrcholu svých kapacit. Z cyklického hlediska je tedy na obzoru jisté zpomalení, byť závažnost posledního propadu naznačuje, že recese je na rozdíl od předchozích cyklů méně pravděpodobná, konstatuje McRae.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Zadruhé, navzdory přibližování se plné kapacitě, USA stále generují deficit federálního rozpočtu ve výši 3,2% HDP, připomíná komentátor. "Zřetelně tedy neexistuje rámec pro volnější politiku," dodává.

Zatřetí, plány obou kandidátů jsou zcela odlišné, podotýká McRae s tím, že Trump nabízí velké daňové úlevy, zatímco Clintonová mírný růst daňových sazeb pro ty nejbohatší. Dané plány je však nutno brát s jistou rezervou, konstatuje analytik s odkazem na frázi "prezident navrhuje, ale Kongres disponuje", odrážející skutečnost, že v USA určuje fiskální politiku především legislativa, nikoliv vláda.

"Takže, začtvrté, je vhodné předpokládat, že americký deficit zůstane v nadcházejících čtyřech letech vysoký, možná se ještě zvýší," pokračuje komentátor. Uklidňuje, že finančním trhům to bude vyhovovat a v důsledku zřejmě vyženou vzhůru dlouhodobé úrokové sazby.  

Pokud se tak stane, současná éra extrémně levných peněz se přiblíží ke konci, dostává sse McRae k pátému bodu. Soudí, že pokud dlouhodobé sazby porostou, Federální rezervní systém zvýší sazby krátkodobé, což trhy ostatně již očekávají a debatuje se o tom kdy a o kolik, nikoliv zda vůbec.   

Neklidný rok 2017

"To ovlivní zbytek světa," předvídá v rámci šestého bodu analytik. Domnívá se, že v krátkodobém výhledu zřejmě posílí dolar, a investorům proto radí hotovost uložit právě do této měny, jelikož na tom na rozdíl od eura či jenu mohou vydělat. Z dlouhodobého hlediska pak McRae očekává, že sazby porostou celosvětově.   

Zasedmé podle komentátora existuje riziko, které by výrazně vzrostlo se zvolením Trumpa, že oslabí americká podpora volnému obchodu. "Na globalizaci je nahlíženo tak, že pracuje proti běžným americkým dělníkům," vysvětluje McRae. Předvídá, že poškození obchodní výměny mezi USA a Čínou je velmi pravděpodobné, byť nikoliv přímo ve formě obchodní války, ale ochlazení vztahů, které by nakonec vedlo k celosvětovému zpomalení hospodářského růstu.  

"Kdokoliv zvítězí, bude muset vést hluboce rozdělený národ; nejen sociálně, politicky a geograficky - to všichni víme - ale také strukturálně," přesouvá se analytik k osmému bodu. Tvrdí, že nejde pouze o rozdíl mezi Wall Streetem a malými investory, ale moderní technologický průmysl na západním pobřeží se začíná zásadně odlišovat od zbytku USA a tyto strukturální trhliny se s velkou pravděpodobností v nadcházejících čtyřech letech ještě rozšíří.

Další země, především Čína a Rusko, budou chtít nového prezidenta otestovat, domnívá se McRae. Konstatuje, že ať volby dopadnou jakkoliv, budou považovány za příležitost prosadit své zájmy na úkor těch amerických. Jako devátý bod tedy komentátor identifikoval velmi turbulentní rok 2017.  

A nakonec, zadesáté, tyto turbulence by byly mnohem silnější v případě, že v Bílém domě zasedne Donald Trump, nikoliv Hillary Clintonová, varuje analytik. Podotýká, že jelikož takový scénář není podle většiny lidí pravděpodobný, měl by obzvláště vážné následky. "Ale i vítězství Clintonové není receptem na klid," varuje závěrem McRae s tím, že napětí uvnitř americké ekonomiky klid jednoduše neumožní.   

Témata:  USA Donald Trump ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy