Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista Bakr unikl německé policii hned dvakrát. Mohl mít komplice?

Syřan podezřelý z terorismu v Chemnitzu.
Syřan podezřelý z terorismu v Chemnitzu.
Foto: Polizei Sachsen

Berlín - Syrský uprchlík Džábir Bakr (22), podezřelý z příprav teroristického útoku v Německu, neunikl policistům v Chemnitzu jen jednou, ale dokonce dvakrát. Podle nových informací mohl mít navíc komplice.

Napsal to ve středu server Spiegel Online s odvoláním na bezpečnostní zdroje.

Bakra, který měl v bytě na sídlišti v Chemnitzu (Saská Kamenice) 1,5 kilogramu výbušnin, se v sobotu 8. října ráno chystala zatknout policie. Syřan ale těsně před začátkem akce kolem 7:00 vyšel z domu. Na ulici sice narazil na dva policisty, ti si ale nebyli jistí, jestli odpovídá popisu podezřelého. Jeden z nich tvrdil, že ano, druhý, že ne, a Bakr tak mohl nerušeně pokračovat v chůzi.

O kousek dál narazil mladý Syřan na další policejní hlídku. Tentokrát neměli policisté pochyb o tom, že před sebou mají podezřelého. Bakra vyzvali, aby si lehl na zem. "Ne, ne, ne," zakřičel prý Bakr a schoval se za auto, odkud se mu přes varovný výstřel policie podařilo utéct. Syřana, který se dostal až do Lipska, nakonec spoutala a policii předala skupina jeho krajanů. Ve věznici v Lipsku se Bakr před týdnem oběsil.

K případu dnes uvedl podrobnosti i magazín Stern, podle něhož mohl mít Bakr další komplice. Syřan Chalíl A., který si byt v Chemnitzu pronajímal a nyní je ve vazbě, vypověděl, že Bakrovi začátkem září dal 2250 eur na základě zadání krajana jménem Abú Núr. Dalších 2700 eur si měl prý přichystat pro jiného Syřana, aby mu je v Chemnitzu předal. Mohlo jít o dalšího sebevražedného atentátníka.

Témata:  Německo Džábir Bakr

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy