Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kriminalista vyšetřující slovenskou korupční kauzu Gorila odešel od policie

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava – Policista, který vedl vyšetřovací tým slovenské korupční aféry, která se týká podezření z politické korupce v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy, končí. Dnes oznámil svůj odchod od policie.

Své rozhodnutí kriminalista Marek Gajdoš nepřímo zdůvodnil přístupem svých nadřízených. „Práci vyšetřovatele jsem vždy měl a stále mám rád, ovšem podmínky, ve kterých jsem se ocitl s ohledem na přístup vícero osob, které mají vliv na mou práci a nepřímo i na její výsledky, nemohu z dlouhodobého hlediska tolerovat," citoval Gajdoše list Denník N.

Policejní prezident Tibor Gašpar dnes v reakci výtky odmítl a uvedl, že Gajdoš prchá před vlastní zodpovědností za stav vyšetřování. „Během dosavadního vyšetřování určoval postup ve vyšetřování vedoucí týmu, respektive jeho podřízení, podle pokynů dozorujícího prokurátora. Není tedy pravda, že vedoucímu týmu byly kladeny nějaké překážky," reagoval v prohlášení slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Dosavadní vyšetřování podle něj nevedlo k výsledkům, které by potvrzovaly dřívější Gajdošovy výroky.

Gajdoš například loni bez bližších podrobností řekl, že autenticita uniklých dokumentů o korupční aféře se do značné míry potvrzuje. Podle slovenských médií měl Gajdoš dlouhodobě spory s šéfem Úřadu speciální prokuratury Dušanem Kováčikem, který v létě tvrdil, že vyšetřování případu se blíží k závěru.

Aféra vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila. Dokumenty popisují uplácení vysoce postavených úředníků a politiků finanční skupinou Penta, která za to prý získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Penta po vypuknutí aféry nekalé jednání opakovaně popřela. Podle nepotvrzených informací dokumenty vypracovala slovenská tajná služba na základě odposlechů. Vyšetřování aféry dosud neskončilo.

Podle uniklých dokumentů se v odposlouchávaném bytě setkal s partnerem Penty Jaroslavem Haščákem i současný slovenský premiér Robert Fico, ten se ale k věci už dříve odmítl vyjádřit.

Témata:  Slovensko korupce policie SR

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy