Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

JAR po kritice opouští soud ICC

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Johannesburg/Haag - Jihoafrická republika po kritice, že nezadržela súdánského prezidenta Umara Bašíra, vypovídá své členství v Mezinárodním trestním soudu (ICC).

ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě.

"Jihoafrická republika shledala, že její závazky ve vztahu k mírovému řešení konfliktů jsou občas neslučitelné s výkladem Mezinárodního trestního soudu," stojí podle Reuters v dokumentu z 19. října, jehož doručení mluvčí OSN odmítl potvrdit.

Záměr vystoupit z ICC oznámila JAR loni poté, co Pretorie sklidila kritiku za to, že nezadržela Bašíra, když byl v zemi krátce na návštěvě. Bašíra ICC stíhá kvůli podezření ze spáchání genocidy.

Vystoupení z ICC nedávno oznámilo i Burundi. Politicky motivované násilí na jeho území soud vyšetřuje.

Témata:  Jihoafrická republika ICC

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy