Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacionalisté na Slovensku chtějí zákon na muslimy

islám
islám
Foto: Pixabay

Bratislava - Vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) chce na Slovensku zpřísnit podmínky registrování církví. Svůj návrh zdůvodnila snahou zabránit spekulativním zápisům dalších církví a náboženských společností s cílem získat peníze od státu. Podle opozice návrh je namířen proti muslimské komunitě.

SNS v čele se svým předsedou a šéfem sněmovny Andrejem Dankem navrhla na pětimilionovém Slovensku zvýšit hranici minimálního počtu plnoletých členů církve, aby tato církev mohla být zaregistrována, na 50.000 z nynějších 20.000 osob.

Danko již loni hovořil o hrozbě islamizace Evropy. Šéf tehdy neparlamentní strany se zmínil o potřebě schválení zákazu nošení burek na Slovensku, o výstavbě mešit a minaretů i o přísnění podmínek zaregistrování církví. Muslimská komunita na Slovensku není příliš početná, podle odhadů žije v zemi několik tisíc muslimů.

Opoziční poslanec Jozef Viskupič uvedl, že návrh SNS patrně souvisí se snahou strany strašit obyvatele Slovenska možnou registrací muslimů.

Na Slovensku je v současnosti registrovaných 18 církví a náboženských společností. Většina obyvatel země se hlásí ke katolické církvi. Registrované církve mají nárok na finanční příspěvky státu například na platy duchovních.

Muslimové se na Slovensku dostali do centra pozornosti i v souvislosti s migrační krizí. Premiér Robert Fico, který dlouhodobě odmítá přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót, v minulosti opakovaně hovořil o nutnosti zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku.

Témata:  Slovensko církev Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy