Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump moc možností nemá. Co bude dělat nyní?

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Republikán Donald Trump opakovaně zpochybnit listopadové volby v případě vítězství demokratky Hillary Clintonové. Jeho možnosti, jak by se mohl bránit, jsou ale omezené.

Pokud exministryně zahraničí zvítězí jasnou převahou, realitní magnát sice nemusí uznat porážku, ale zvrátit výsledek nebude schopen.

V případě těsného výsledku se může Trump obrátit na soud, aby si vymohl přepočítání hlasů. A pokud se miliardář bude domnívat, že hlasování doprovázely podvody a machinace, bude mít příležitost podat žalobu v jakémkoli americkém státě, kde podle něj k nepravostem došlo.

Trumpův poradce a někdejší newyorský starosta Rudy Giuliani označil magnátův postoj za očekávaný. Poklidné předání moci je podle Giulianiho důležité, neméně významná je ale i správnost výsledků.

Giuliani v této souvislosti připomněl volby před 16 lety, kdy republikán George Bush mladší porazil demokrata Ala Gorea. Neobvykle těsné prezidentské klání v roce 2000 rozhodlo přepočítání hlasů ve státě Florida a také výrok Nejvyššího soudu USA v Bushův prospěch. Gore sice během voleb získal na celoamerické úrovni nejvíce hlasů Američanů, ale ve složitém volebním systému to na vítězství nestačilo.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy