Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad strýci ministra Hermana neudělí vyznamenání

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ze seznamu lidí, které prezident Miloš Zeman vyznamená 28. října, zmizelo jméno strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Jiří Brady (88) prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holocaustu přednáší po celém světě.

Dcera Jiřího Bradyho Lara předpokládá, že "vyškrtnutí" může souviset se schůzkou Bradyho synovce Hermana s dalajlamou, píše Aktuálně.cz. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ale nebyl žádný seznam oficiálně ani neoficiálně uveřejněn. Ministr Herman informaci o stažení strýcova jména ze seznamu potvrdil. "Ano, takovou informaci jsem obdržel, více se o tom nechci bavit," uvedl.

Podle Lary Bradyové lidé z kanceláře prezidenta minulý týden telefonovali do Kanady, kde Brady od roku 1949 žije, aby ho o nominaci informovali.

Herman v posledních dnech čelí kritice vlády a prezidenta kvůli tomu, že se sešel s dalajlámou během jeho návštěvy v Praze. Ve stejný den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.

Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice pak ve čtvrtek na svém webu zveřejnilo ještě prohlášení:

"Ministr kultury ČR a další přední čeští politici setkali se 14. dalajlámou, který v České republice prováděl protičínskou separatistickou činnost. Čínská strana v reakci na tuto skutečnost vyjádřila silnou nespokojenost a důrazný nesouhlas. Náš postoj je konzistentní a jasný. 14. dalajláma je politický exulant, který se v zahraničí pod maskou náboženství dlouhodobě věnuje protičínským separatistickým aktivitám. Důrazně se stavíme proti tomu, aby úřední osoby kterékoliv země s dalajlámou vstupovaly do jakékoliv formy kontaktu," stojí v prohlášení ambasády ČLR.

"Čínská strana klade stálý důraz na rozvoj vztahů s Českou republikou. V posledních letech obě strany dosáhly konkrétních výsledků spolupráce v mnoha oblastech jako je letecká doprava, cestovní ruch, vzájemné investice nebo výměna v kultuře, školství, zdravotnictví a sociální oblasti. Právě včera byl v Chebu slavnostně zahájen provoz továrny čínské společnosti BWI. Celková výše této investice činí 750 milionů korun a závod poskytuje více než 300 pracovních míst. Doufáme, že celá česká strana bude skutečně respektovat klíčové zájmy a hlavní obavy Číny a chránit zdravý a stabilní rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi," uvedlo dále čínské velvyslanectví.

Témata:  státní vyznamenání Miloš Zeman Daniel Herman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy