Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva popírá, že jí Egypt předal francouzské lodě Mistral

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Varšava/Moskva - Jako "hloupost" dnes Moskva označila tvrzení polského ministra obrany, který tvrdí že Egypt za jeden dolar prodal Rusku francouzské lodi třídy Mistral.

Paříž od smlouvy s Moskvou odstoupila v důsledku ukrajinské krize, kterou vyvolala ruská anexe ukrajinského poloostrova Krym na jaře 2014. Mistraly pak skončily v Egyptě.

"Je pravda, že (Francouzi) prodali mistraly do Egypta, a je pravda, že v posledních dnech byly fakticky předány Rusku za jeden dolar. Ta operace se skutečně odehrála," prohlásil polský ministr Antoni Macierewicz během interpelací v parlamentu.

Na svém tvrzení trvá s tím, že jej má "z velmi dobrého zdroje". Polská média ale mají podezření, že se ministr stal obětí ruské dezinformace, kolující už rok po podezřelých webech.

"Ministr obrany v parlamentu opakuje ruské vtipy jako pravdu," napsal opoziční list Gazeta Wyborcza a dodal, že jeden z mistralů se na přelomu září a října zúčastnil francouzsko-egyptských manévrů a nyní kotví v Alexandrii.

Moskva odmítla tvrzení polského ministra jako politické prohlášení bez reálného základu. "Ministr obrany jakékoliv země by měl vědět, že jakákoliv vojenská technika a zbraně se prodávají s certifikátem konečného uživatele. Je v něm jasně stanoveno, že bez souhlasu prodejce je nelze dále prodat, předat či darovat. Proto nemá smysl posuzovat tuto hloupost," sdělilo ruské ministerstvo zahraničí agentuře Interfax.

Témata:  Rusko Egypt

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy