Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si na Floridě naklonil hispánské voliče

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Naples (Florida, USA) - Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump v neděli na předvolebním shromáždění kritizoval současnou demokratickou vládu za to, že "opustila své přátele v Latinské Americe". Patrně se tak snažil naklonit si hispánské voliče, na jejichž adresu v minulosti pronesl řadu kontroverzních výroků.

Miliardář v minulosti body hispánských voličů ztrácel, když mimo jiné ohlásil záměr postavit zeď mezi USA a Mexikem, aby zastavil migraci.

"Vláda (prezidenta) Obamy a (ministryně zahraničí) Clintonové opustila naše přátele v Latinské Americe a přinesla jen chudobu a nezaměstnanost hispánským Američanům tady doma," řekl Trump na Floridě.

Také kritizoval Castrův režim na Kubě, který stále potlačuje lidská práva a s nímž Obamova vláda po více než půlstoletí obnovila loni diplomatické styky. Trump přitom dříve normalizaci americko-kubánských vztahů podporoval, nyní by však prý dohody zrušil, pokud kubánský režim nesplní určité podmínky.

Trump vyjádřil též "solidaritu se svobodomyslným lidem ve Venezuele", kde se opozice snaží o svolání referenda za odvolání socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

Na Floridě v neděli lobboval za demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou její kandidát na viceprezidenta Tim Kaine. Mimo jiné prohlásil, že Portoriko se stane silným spojencem Bílého domu, pokud se do něj dostane Clintonová. Část projevu v Orlandu pronesl ve španělštině.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy