Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauzou údajného syrského teroristy Bakra se zabývá zvláštní komise

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Případu syrského uprchlíka v Německu Džábira Bakra podezřelého z terorismu se věnuje speciální nezávislá komise. Ta chce podle svého šéfa předložit první výsledky šetření do Vánoc.

Podle agentury DPA to dnes oznámil předseda komise a někdejší ústavní soudce Herbert Landau. Bakr, zřejmě napojený na radikální hnutí Islámský stát, podle kriminalistů připravoval v Německu teroristický útok, po zadržení spáchal v cele sebevraždu.

Bakra se na počátku října pokusila na sídlišti v saském Chemnitzu (Saské Kamenici) zadržet policie, Muž ale uprchl a dopaden byl až později v Lipsku. V bytě, kde bydlel, našli kriminalisté 1,5 kilogramu výbušnin. Saský premiér Stanislaw Tillich následně přiznal, že úřady jeho spolkové země se při zacházení s Džábirem dopustily chyb.

Komise, má čtyři členy včetně psycholožky či někdejšího šéfa německé kontrarozvědky. Za úkol má objasnit a prověřit nejen okolnosti Bakrova oběšení ve vazbě, ale také policejní pátrání a Syřanovo zadržení. Komisaři se chtějí zaměřit i na spolupráci mezi saskou policií, kriminální policií a kontrarozvědkou.

Témata:  Německo terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy