reklama

Britský server Daily Mail uvádí, že Rusko dnes zveřejnilo vůbec první obrázky střely, která je schopna nést čtyřicetimegatunovou hlavici, která by byla asi 2 tisíce krát silnější než atomové bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki v roce 1945.

 

Satan 2 je doposud největší jaderná raketa schopná ničit plochu o velikosti Francie, píše server. Ruský prezident Vladimir Putin má údajně v plánu nahradit novými raketami starší SS-18 Satan.

 

Balistické rakety letí po určité trajektorii, lze tak jejich cestu relativně snadno narušit. Nová raketa by ale podle všeho měla být schopná měnit výšku i směr letu. Díky tomu a nadzvukové rychlosti se tak střela může vyhnout jakékoliv protiraketové obraně.

Igor Sutyagin, expert na ruské jaderné zbraně z londýnského Royal United Services Institute uvedl: „SS-18 je více než 30 let stará. Je už minulostí. I kdybyste měli ty nejvřelejší vztahy s NATO, budete chtít vylepšovat své rakety. Prezident Putin je ale samozřejmě šťastný, že vše bylo vylíčeno jako agresivní tah. Chce zdůraznit svou nepředvídatelnost a význam."

 

Rusko plánuje nové rakety uvést do provozu na konci roku 2018, do roku 2020 by pak měly být všechny rakety SS-18 minulostí.

Ruský server Sputnik potvrdil, že Strategické raketové síly úspěšně raketu otestovaly. „Vypuštění rakety proběhlo úspěšně, balistická raketa byla doručena do oblasti Kamčatky," uvedlo ruské ministerstvo obrany v úterý v 11:58 tamního času.