Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS končí? Ani náhodou, Alláh nás jen testuje, vzkazuje Západu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul – Celý svět odpočítává dny, kdy bude Islámský stát vytlačen z iráckého Mosulu. Ofenziva kolem města probíhá už více než týden. Ačkoliv podle všeho půjde o zásadní porážku IS, tvůrci jeho propagandy se nevzdávají. Už teď proto pečlivě prochází Korán, aby prokázali, že případná porážka v Mosulu nezpůsobí odchylku od jejich předurčeného plánu. V komentáři to uvádí server Foreign Policy (FP).

„Ztratil Islámský stát území, které bylo pod jeho kontrolou? A proč přišel o některé ze svých vůdců? Právě to je titulek článku, který minulý týden uveřejnila média podporující Islámský stát," píše server. Vůdci IS umírají při leteckých útocích, ekonomické zdroje skupiny slábnou a navíc bojovníci zřejmě v brzké době přijdou o jednu ze svých bašt – o irácký Mosul.

Stoupenci IS proto stále hledají vysvětlení, proč se výsledky války obrátily proti nim. Podle toho, co se na zemi děje, totiž jejich heslo „Udržet se a rozšiřovat" (baqiya wa-tatamaddad) už dávno neplatí. I proto by se mohl člověk ptát, jak je možné, že se stále najde řada lidí, která skupině bezmezně důvěřuje. Odpověď je překvapivě jednoduchá: kazatelé Islámského státu hovoří o tom, že se jedná o období „zkoušky" (ibtila). Není tak prý pravda, že Bůh přestal upřednostňovat Islámský stát, protože to je samozřejmě nemyslitelné. Božská přízeň podle propagandistů stále trvá. Boží praxí podle nich je podrobit své dílo zkouškám a testům – stejně jako Alláh zkouškám podrobil proroky a rané muslimy.

V důsledku toho není toto neštěstí nic, nad čím by bylo třeba plakat, tvrdí IS. Naopak, jak je výše uvedený článek říká, džihádisté by se měli radovat, že si je Bůh vybral. Jak ale podotýká FP, džihádisté začali toto vysvětlení – i když neochotně – používat i při jiných ztrátách, ne jen v případě Mosulu. „Tento měsíc, navzdory tomu, že v poslední době skupina ztratila kontrolu nad městem Ramádí, její týdenní arabský bulletin, al-Naba, bagatelizoval význam všech ztrát," píše server s tím, že podle propagandy IS stažení bojovníků z některých oblastí v Sýrii a Iráku neznamená, že by skupina prohrávala a že by její nepřátelé byli na zemi silnější a mocnější. Ve skutečnosti je to prý tak, že nepřítel je slabý, protože se mu ani přes tisíce leteckých útoků nepodařilo chalífát porazit.

„Myslíš, Ameriko, že vítězství spočívá ve smrti jednoho nebo více vůdců? V tom případě je to falešné vítězství. Nebo myslíš, Ameriko, že porážka znamená ztrátu měst nebo území? Že budeme poraženi, když ztratíme města v Iráku? Že budeme poraženi, a vy zvítězíte, když získáte Mosul, Sirtu, Raqqu a všechna města, která jste měli předtím? Ne! Porážka je ztráta vůle a touhy bojovat," vzkázal už dříve oficiální mluvčí IS Abu Muhammad al-Adnani s tím, že ztráta vůdců ani území neznamená, že se IS vzdává – alespoň do doby, dokud bude existovat vůle džihádistů bojovat.

Jak poukazuje FP, ve svém vzkazu mluvčí odkazoval pouze na první část hesla IS, která mluví o „udržování" ale ne o „rozšiřování". V propagandistických textech teď proto IS mluví třeba o božím zvyku „testovat věřící neštěstím a utrpením, než na ně sestoupí boží milost a vítězství". Skupina stále hovoří o svém nevyhnutelném a konečném vítězství, které prý ale může být vzdálenější, než si islamisté představovali.

Mluvčí IS Adnani, který byl na konci srpna zabit při ruském náletu, v jedné ze svých posledních řečí sliboval v dlouhodobém horizontu vítězství, a že do té doby bude IS stále nabírat na síle a bude „mnohokrát silnější" než v minulých letech. Různé variace této myšlenky se objevily už v minulosti – například v době, kdy džihádisté v srpnu ztratili město Manbidž v severní Sýrii. V reakci na to byla propagandou IS vydána zpráva „Ztratili jsme Manbidž, ale vyhráli jsme bitvu".

Islamisté se navzdory vývoji nevzdávají naděje, že Mosul udrží. Bulletin, al-Naba k tomu napsal, že „vítězství je nadějí a snem současných obránců Mosulu". Samozřejmě, že je nepravděpodobné, že budou mí úspěch. Když se město konečně padne a sen zmizí, bude však propaganda IS moci dále tvrdit, že dlouhé období „testů a zkoušek" pokračuje

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy