Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deník Vedomosti získal ruský majitel, šéfredaktorka odešla z funkce

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Zahraniční investor nedávno prodal svůj podíl ve vlivných novinách Vedomosti ruskému vydavateli na základě zákona, který omezuje majetkové podíly cizinců v ruských vydavatelstvích. Šéfredaktorka deníku Taťjana Lysovová následně oznámila odchod z funkce, prý z osobních důvodů.

Oznámila to rozhlasová stanice Echo Moskvy. Lysovová pracovala v redakci Vedomostí od jejich založení v roce 1999. O jejím odchodu z řízení listu údajně rozhodl Děmjan Kudrjavcev, nový vlastník novin.

Podle ruských opozičních novinářů uplatňování zákona zakazujícího podíly zahraničních investorů v médiích vyšší než 20 procent snižuje možnost publikovat články kritické vůči Kremlu.

Vedomosti se dostaly do soudního sporu s šéfem státní ropné společnosti Rosněfť Igorem Sečinem. List jednoho z nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina obvinil, že si staví dům na pozemku u Moskvy, jehož hodnota je 60 milionů dolarů. Redakce musela na základě verdiktu článek odstranit.

Témata:  Rusko novináři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy