Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán posílá do Jemenu zbraně, zní z USA. Teherán obvinění odmítl

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Americký admirál Kevin Donegan minulý týden uvedl, že námořnictvo USA zadrželo od dubna 2015 již čtyři zásilky zbraní, které směřovaly z Iránu do Jemenu šíitským povstalcům. Teherán obvinění dnes odmítl.

Zásilky obsahovaly tisíce útočních pušek AK-47, protitankové střely, pušky pro odstřelovače a další zbraně, uvedl Donegan.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí to ale odmítl. "Tato obvinění jsou naprosto nepravdivá... jsou to naopak ničivé zbraně, americké bomby a rakety, které jsou každý den shazovány z letounů arabské koalice na bezbranné civilisty ve školách, nemocnicích, věznicích a domech v Jemenu," citovala mluvčího íránská média. Ghasemí dodal, že toto bombardování představuje "válečné zločiny".

Spojené státy a Saúdská Arábie opakovaně obviňují Írán z vyzbrojování jemenských povstalců. V roce 2014 jejich oddíly obsadily Saná a pak postupovaly do dalších částí země. Loni v březnu se do bojů na straně jemenské vlády zapojila arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií a šíity se podařilo vytlačit z oblastí na jihu. Saná je ale stále v jejich rukou.

Témata:  Írán Jemen USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy