Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti v první linii? IS se v boji snaží využít všech možností, tvrdí pozorovatelé

Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul – Ofenziva u iráckého Mosulu pokračuje. Irácká státní televize operaci osvobození města nazývá „bitvou cti", vojáci prý k městu postupují ze tří směrů. Islámský stát se snaží využít všech možností, aby se ubránil. Do boje údajně poslal i děti.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) džihádisté donutili stovky dětí, aby šly a umíraly ve jménu Islámského státu v Mosulu. Tito dětští bojovníci se údajně mají postavit křížovému útoku, který vojáci podporovaní Západem připravují.

Organizace se sídlem ve Velké Británii odhaduje, že iráčtí vojáci za prvních 14 dní zabili asi 480 militantních bojovníků, z nich 300 patřilo mezi takzvaná „Mláďata chalífátu", tedy mez velmi mladé bojovníky, které IS cvičí. Tato čísla jsou založena na informacích pocházejích od zdrojů SOHR v oblasti Mosulu.

SOHR také uvádí, že mnohé z těchto dětí zemřely v obci Daqud, která byla dobyta Západem podporovanými pozemními silami. Za posledních 24 hodin byla podle organizace do Raqqy, neoficiálního města IS převezena těla několika desítek zabitých radikálů, většina údajně patří právě „mláďatům".

Pentagon zveřejnil minulý týden údaje, podle kterých jsou ztráty IS vyšší, mluví až o 900 džihádistech, kteří už u Mosulu padli. OSN také odhaduje, že při bojích zemřelo jen v minulém týdnu 232 civilistů, kteří byli údajně zastřeleni. „Z nich 190 patřilo k bývalým iráckým bezpečnostním silám," dodala OSN.

Spojené státy odhadují, že Mosul, ve kterém žije 1,5 milionu obyvatel, bude bránit 3000 až 5000 bojovníků Islámského státu, kteří jsou uvnitř města, a dalších 2500 v jeho okolí. Odhaduje se, že asi 1000 z těchto lidí jsou cizinci.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy