Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci azylového centra sexuálně zneužívali migranty

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Langeland - Vedení dánského ostrova Langeland propustilo šéfku tamního azylového programu. Stalo se tak poté, co se ukázalo, že nejméně tři úředníci měli několik měsíců informací o tom, že se zaměstnankyně z problémového dětského azylového střediska Børnecenter Tullebølle zapojily do sexuálních aktivit s nezletilými obyvatele centra.

Správa ostrova v oficiálním prohlášení, ze kterého cituje server The Local, uvedla, že šéfka zařízení Sisi Eibyeová byla s okamžitou platností vyhozena. Oznámení přišlo poté, co Rádio 24syv minulý týden odhalilo podrobnosti o údajném sexuálním zneužívání v azylovém centru.

Stanice uvedla, že jedna zaměstnankyně sexuální akty s nezletilými žadateli o azyl fotografovala a nahrávala na video. Materiál ukazuje ženu, jak provádí orální sex s alespoň jedním žadatelem o azyl, s dalším chlapcem pak měla pohavní styk.

Radio 24syv získalo policejní zprávu, kterou vedení Langelandu v červnu poslalo policii. V ní městští úředníci říkají, že mají podezření, že zaměstnankyně má sexuální vztah se třemi chlapci v centru.

Dánská imigrační služba (Udlændingestyrelsen – DIS) v reakci na informaci minulý týden oznámila své rozhodnutí zavřít centrum Børnecenter Tullebølle poté, co byla informována, že jsou hned dvě ženské pracovnice centra podezřelé z toho, že sexuálně zneužili jedno nebo více chlapců ve věku do 18 let.

Ministryně pro integraci Inger Støjbergová uvedla, že obě podezřelé ženy byly okamžitě odvolány ze svých funkcí a že policie bude vše vyšetřovat.

Policie v pondělí nepotvrdila ani nevyvrátila nová odhalení. „Ale je jasné, že tento případ bereme velmi vážně. Když je něčí role chránit ohrožené děti, je to velmi vážné obvinění," řekl policejní mluvčí Sten Skovgaard Larsen.

Dokumenty získané rozhlasovou stanicí ukázaly, že ačkoliv bylo podezření z pohlavního zneužívání poprvé zveřejněno minulý týden, nejméně tři vysoce postavení obecní zaměstnanci si byli situace vědomi už od 10. června.

Starosta Langelandu Bjarne Nielsen údajně informován nebyl, nyní prý chce mluvit s dalšími městskými zastupiteli, aby zjistil, kdo měl informace k dispozici a jaké tyto informace byly.

Sexuální zneužívání je jen poslední v řadě problémů, se kterými se centrum, ve kterém je umístěno zhruba 40 nezletilých chlapců, potýkalo. Minulý měsíc se jeho obyvatelé zapojili do masové rvačky. Nikdo nebyl vážně zraněn, ale zaměstnanec zařízení byl 15-letým chlapcem udeřen kovovou trubkou.

V srpnu bylo pět dospívajících chlapců ze zařízení obviněno ze sexuálních útoků spáchaných během akce Langelandsfestival. Tři se měli dopustit osahávání a dva znásilnění dívky (16). Měsíc předtím se chlapci z centra zapojili boje během fotbalového zápasu proti obyvatelům jiného azylovém střediska. Rvačky se zúčastnilo více než 100 nezletilých žadatelů o azyl.

Témata:  Dánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy