reklama

"Pokud nebudou internetové sociální sítě jako je Facebook nebo Twitter důsledněji mazat nenávistné komentáře, připravíme legislativní opatření, která je k tomu donutí," řekl dnes německý ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Sociální sítě už teď musejí podle zákona mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony. Činit tak musejí hned, jakmile se o nich dozví. V řadě případů tak ale nečiní a podle kritiků jim za to reálně nehrozí žádný postih.

"Před nedávnem jsme měli externí monitoring, který sledoval, kolik se toho maže, když uživatelé na facebooku nebo twitteru nahlásí nenávistný komentář. Monitoring ukázal, že Twitter maže jen procento takových příspěvků, Facebook 46 procent," přiblížil výsledky Maas.

"To je samozřejmě příliš málo, proto jsme řekli, že to necháme ještě běžet do března příštího roku, a když se pak ukáže, že je procento smazaných příspěvků stále tak nízké, sáhneme k opatřením ve formě zákona," řekl ministr spravedlnosti, podle něhož loni počet trestných činů spojených s projevy nenávisti na internetu vzrostl o 112 procent.

Základem sporu mezi úřady a provozovateli sociálních sítí je podle spolkového ministra odlišný pohled na fungování internetu. Firmy argumentují tím, že jen poskytují technickou platformu, neodpovídají ale za obsah. To podle Maase není dlouhodobě možné.