Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský disident promluvil o svém věznění. Vypráví o bití, znásilňování a waterboardingu

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Moskva - Aktivista Ildar Dadin se loni v prosinci stal prvním ruským disidentem, který byl potrestán s využitím kontroverzní novely zpřísňující postih za opakovanou účast na nepovolených demonstracích. Nyní poslal ruským médiím dopis, ve kterém popisuje hrůzy vězení.

Ruský aktivista byl odsouzen na tři roky vězení, odvolací soud mu snížil trest o půl roku. Po vynesení verdiktu byl transportován do Seležského vězeňského tábora v Karélii, kde si mimo jiné odpykával trest Michail Chodorkovskij.

Dadinův dopis byl adresován jeho manželce a na veřejnost se dostal přičiněním disidentovy advokátky. Bezprostředně po příjezdu do vězení prý byl Dadin okamžitě převezen do trestní cely.

Příslušníci vězeňské stráže ho údajně věšeli za spoutané ruce a používali krutou metodu takzvaného waterboardingu. "Pokud bití, mučení a znásilňování nepřestane, nepřežiji déle než týden," napsal v dopisu manželce Dadin. Obává se o svůj život, protože bachaři budou chtít zabránit dalším stížnostem.

Použití násilí proti Dadinovi dokonce potvrdilo i vedení ruské věznice, proti údajně vzpurnému vězni bylo použito fyzické násilí a "speciální prostředky". Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že Dadinův případ si zaslouží "tu největší pozornost". O dopisu byl prý informován prezident Vladimir Putin.

Témata:  Rusko věznice mučení vězňů

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy