Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Rusku: Rovnoprávnost mužů a žen prý neodpovídá křesťanským hodnotám

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin dnes na shromáždění v Moskvě mluvil o rovnoprávnosti mužů a žen. Podle něj neodpovídá křesťanským normám.

Podle Zorkina jsou v rozporu s tradičními křesťanskými hodnotami zejména tendence západoevropské justice. Jde například o novely zákonů, které označují za právní normu „netradiční modely chování sexuálních a genderových menšin" a pokoušejí se prosadit rovnoprávnost mužů a žen bez ohledu na jejich přirozené biologické rozdíly.

Podobné zásady právního systému odporují tradičním rodinným vazbám a „zpochybňují přežití lidského rodu," prohlásil nejvyšší ruský ústavní soudce. Dosavadní právní systém podle něj „ztrácí regulační potenciál" a přežívající právní konstrukce už nejsou pevné a spolehlivé.

Jeho slova vyvolala bouřlivou diskusi na sociálních sítích, v níž někteří uživatelé ironicky doporučovali, aby ženy byly jako v dávné carské éře považovány za majetek mužů.

Prohlášení předsedy ústavního soudu kritizoval i ruský historik Andrej Zubov. „Otázka genderových rolí není na místě. Je škoda, že kdysi talentovaný ústavní soudce Zorkin se zabývá takovými hloupostmi," cituje Zubova rozhlasová stanice Echo Moskvy.

Témata:  Rusko Andrej Zubov

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy