Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát se neštítí ničeho. Podle posledního plánu měly zemřít tisíce lidí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Mosul - Iráčtí vojáci bojující proti radikálnímu hnutí Islámský stát pronikli do východní části Mosulu a poprvé se tak dostali přímo do města, ze kterého je radikálové vyhnali v roce 2014. Tomu však chtěli islamisté zabránit všemi dostupnými prostředky, jejich plán ale naštěstí nevyšel. V opačném případě by si totiž mohl vyžádat až tisíce mrtvých.

Bojovníci Islámského státu měli podle původního plánu přepravit do Mosulu přibližně 25 tisíc civilistů z města Hammam al-Alíl ležícího jižněji. Akce, která se měla uskutečnit v pondělí nad ránem, se ale nepovedla.

Podle mluvčí vysokého komisaře OSN Raviny Šamdasaniové bylo cílem této akce využití civilistů jako lidských štítů na obranu pozic IS před probíhající ofenzívou spojeneckých sil. Většina vozidel s civilisty se ale vrátila zpět pod tlakem hlídkujících letadel, některé autobusy se však dostali do 15 kilometrů vzdálené lokality Abú Sajf.

"Máme vážné obavy o desetitisíce civilistů, které IS za poslední dva týdny podle zpráv nuceně přemístil," uvedla Šamdasaniová. Radikálové podle ní přepravují civilisty stále blíže k Mosulu a umísťují je blízko objektů, které by se mohly stát terči ofenzívy.

"Kromě toho zabíjejí některé lidi, které unášejí, zejména ty, kteří v minulosti patřili k iráckým bezpečnostním silám," dodala mluvčí s tím, že IS popravil například čtyřicet bývalých iráckých vojáků. Takových lidí ale podle odhadů může být mnohem více.

Přiznala také, že se mezi vojáky objevuje touha pomstít se na zajatých bojovnících Islámského státu. OSN ale prý zatím takové případy neeviduje, přičemž vítá i příslib irácké vlády, že ochrana civilistů bude prioritou během útoku na Mosul.

OSN také tvrdí, že dosud nepřišly žádné zprávy o tom, že by při spojeneckých náletech zahynuli civilisté, tedy ani lidé, kteří by měli sloužit islamistům jako výše zmíněné lidské štíty.

IS obětuje civilisty i děti

Islámský stát využívá všech dostupných prostředků k tomu, aby svou pozici ubránil, a neváhá proto nasadit ani dětské bojovníky. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) džihádisté donutili stovky dětí, aby šly a umíraly ve jménu Islámského státu v Mosulu. Tito dětští bojovníci se údajně mají postavit křížovému útoku, který vojáci podporovaní Západem připravují.

Organizace se sídlem ve Velké Británii odhaduje, že iráčtí vojáci za prvních 14 dní zabili asi 480 militantních bojovníků, z nich 300 patřilo mezi takzvaná „Mláďata chalífátu", tedy mez velmi mladé bojovníky, které IS cvičí. Tato čísla jsou založena na informacích pocházejícíh od zdrojů SOHR v oblasti Mosulu.

SOHR také uvádí, že mnohé z těchto dětí zemřely v obci Daqud, která byla dobyta Západem podporovanými pozemními silami. Za posledních 24 hodin byla podle organizace do Raqqy, neoficiálního města IS převezena těla několika desítek zabitých radikálů, většina údajně patří právě „mláďatům".

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy