Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zasáhla epidemie HIV, v Jekatěrinburgu je nakažen každý padesátý člověk

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - V Rusku se rychle šíří virus HIV, centrem epidemie se stal Jekatěrinburg. Podle ministerstva je v tomto čtvrtém největším městě Ruska nakažen každý padesátý člověk.

Jekatěribnurg leží 1500 kilometrů východně od Moskvy a má 1,5 milionu obyvatel. "Virem HIV se nakazilo 27.000 jeho obyvatel, tedy 1,8 procenta populace," sdělila náměstkyně ministra zdravotnictví Taťjana Savinovová.

V Rusku je oficiálně zaregistrováno kolem 800 tisíc lidí nakažených virem HIV, jen loni bylo ohlášeno 100 tisíc nových případů. Podle odhadů je ale celkový počet nositelů viru ve skutečnosti přinejmenším dvojnásobný.

"Dohnali jsme a předehnali Afriku!" ironicky napsal komentář o epidemii HIV/AIDS v Rusku server Gazeta.ru. Podle starosty Jekatěrinburgu totiž v jiných oblastech Ruska není situace o nic lepší než v metropoli Uralu, kde alespoň o realitě nemají strach mluvit. Experti předvídají, že každých pět let se počet nakažených v Rusku zvýší o 100 procent. Podle deníku nejde jen o nedostatek peněz, které v současném Rusku nestačí i na jiné věci, ale také o ztrátu pomoci z mezinárodních programů a o důsledky příklonu k "národním duchovním hodnotám": pravoslavná církev i mnoho politiků považují AIDS za "nemoc homosexuálů a narkomanů", ačkoliv podle statistik značnou část postižených tvoří ženy, které nakazil jejich manžel.

Paradoxně se tak opakuje přístup z dob sovětské éry, kdy úřady odmítaly vzít nebezpečí na vědomí, protože AIDS považovaly za "západní nemoc" a prostituce a narkomanie v Sovětském svazu podle tehdejšího tvrzení úřadů neexistovaly.

Témata:  Rusko HIV (RNA virus z rodu lentivirus)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy