Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štrasburk kritizuje maďarskou policii, špatné zacházení s uprchlíky nebude tolerováno

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť - Maďarsko musí poučit policisty přicházející do styku s uprchlíky, že špatné zacházení nebude tolerováno. Takový požadavek dnes vznesl Výbor pro zabránění mučení při Radě Evropy, Budapešť ho admítl jako zbytečný.

Výbor dnes zveřejnil zprávu, založenou na návštěvě Maďarska, podniknutou loni v říjnu za "zvláštních okolností". Země od léta zažívala bezprecedentní příliv migrantů, dosahujících až 10 tisíc osob za den.

Většina dotázaných podle zprávy uváděla, že se dočkala slušného zacházení. Výbor však upozornil na "značný počet" uprchlíků, stěžujících si na špatné zacházení a na nevhodné podmínky v některých střediscích.

Pod špatným zacházením migranti mínili "hlavně facky, rány pěstí a údery obuškem během zatýkání", uvádí se ve zprávě. Ta také zdůraznila, že některé ze stížností vznášeli nezletilci.

Maďarská vláda reagovala slovy, že požadavek na poučení strážců požaduje za neoprávněný, protože by vytvářel "falešný a negativní" obraz o policii. Podle Budapešti je žádost o oficiální poučení zbytečná, protože je "naprosto jasné", že za nerespektování základních práv hrozí policistům postih.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Rada Evropy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy