Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osvěta a připravenost: Česká topmodelka v OSN vyzvala svět, aby se připravil na cunami

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Česká topmodelka Petra Němcová vyzvala světové společenství, aby se lépe připravilo na dopad možných přírodních katastrof jako jsou ničivé vlny cunami. Žena, která v roce 2004 přežila úder přívalové vlny v Thajsku, v newyorském sídle OSN prohlásila, že účinným řešením zachraňujícím životy mohou být systémy včasného varování.

"Lidská přirozenost je být spíše reaktivní než proaktivní, ale když v případě přírodních katastrof pouze reagujete, často je příliš pozdě," pronesla podle agentury AP modelka, která se věnuje rovněž charitativní činnosti. "Na případech cunami je jedna krásná věc, a sice, že máte čas. Takže, pokud budou fungovat správné systémy včasného varování, osvěta a připravenost, může to zachránit lidské životy."

Sedmatřicetiletá Němcová dorazila do New Yorku u příležitosti Světového dne připravenosti na cunami, který připadá na 5. listopad. Ničivé vlny se staly jejím životním tématem poté, co během dovolené v Thajsku s vážnými zraněními přečkala úder cunami. Obrovská vlna se tehdy převalila přes bungalov, ve kterém byla s tehdejším přítelem, fotografem Simonem Atleem. Na rozdíl od partnera, jehož tělo se našlo až po dvou měsících, ale přežila, ze zranění se však léčila ještě několik měsíců.

Témata:  Petra Němcová OSN (Organizace spojených národů) tsunami

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy