Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé z Bruselu chtěli původně zaútočit na fotbalovém mistrovství Evropy

Fotbal, ilustrační fotografie
Fotbal, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Jak dnes uvedl francouzský list Libération, původním terčem teroristického útoku plánovaného bruselskými atentátníky bylo fotbalové mistrovství Evropy, které se bude konat v létě ve Francii.

Podle francouzského listu popsal původní plány radikálů při výslechu 31letý Mohamed Abrini, kterého policie zadržela v pátek a kterého v sobotu obvinila z terorismu. Abrini se přiznal, že je "mužem v klobouku", který doprovázel dva sebevražedné atentátníky na bruselském letišti Zaventem, po odložení tašky s bombou ale z místa odešel.

Původně se terčem atentátu měla podle Abriniho stát znovu Francie. Zaútočit chtěli islamisté během fotbalového mistrovství Evropy, které se bude ve Francii konat od 10. června do 10. července. Belgická prokuratura na dotaz tiskové agentury Belga odmítla informaci komentovat. Už dříve uvedla, že spáchání útoku ve Francii zabránila rychlá práce policie.

"Není to velké překvapení, že se teroristé chystali zaútočit na velkou sportovní akci," uvedl zdroj listu Libération s tím, že bezpečnostní složky s takovou možností dlouhodobě počítají a připravují se na ni.

Na přelomu března a dubna proběhlo ve Francii v souvislosti s letošním mistrovstvím Evropy cvičení několika evropských zemí, včetně České republiky. Výcvik se zaměřoval mimo jiné na prevenci případného teroristického útoku.

Na fotbalová utkání během Eura by podle pořadatelů mohlo dorazit celkem kolem 2,5 milionu lidí, dalších zhruba sedm milionů by se mohlo pohybovat ve fanouškovských zónách.

Témata:  Francie fotbal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy