Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Rusku: Z Donbasu přišla zpráva o smrti asistenta poslance, který bojoval jako žoldák

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek - Značný rozruch vyvolala v ruských médiích informace, že asistent ruského poslance přišel o život u Palmýry, kde bojoval jako žoldák. Podle oficiálních vyjadření Kremlu přitom v Sýrii operuje pouze ruské letectvo a malý počet příslušníků speciálních sil.

Poslanec Michail Děgťarjov agentuře Reuters potvrdil, že Sergej Morozov (†38) byl zabit v březnových bojích o Palmýru.

Ale již dříve se objevily informace, že na straně prezidenta Bašára Asada válčí i "Vagnerova jednotka" o síle až 2500 mužů. "Vagner" se podle serveru Fontanka.ru se ve skutečnosti jmenuje Dmitrij Utkin a jeho soukromá armáda, která v Sýrii ztratila již desítky padlých, využívá k výcviku polygon Molkino na jihu Ruska.

Medaili za statečnost i s potvrzením o vyznamenání za zásluhy o vlast podepsaným prezidentem Vladimirem Putinem dostali podle Reuters pozůstalí po Morozovovi, stejně jako rodina Maxima Kolganova (†38), který byl zabit v únoru v bojích s povstalci u Halabu. Podobně jako i v dalších případech jejich rodiny dostaly pokyn nerozhlašovat tato úmrtí.

Kolganovovi 3. února kulka prostřelila ochrannou vestu i srdce, Morozov zemřel 9. března cestou do nemocnice.

"V posledních letech se vrátil ke svým kozáckým kořenům a přestěhoval se na Kubáň. Určitě nebyl voják, byl to jednoduchý kluk, rodinně založený, drobný podnikatel. Několik let jsem s ním nebyl ve styku. Vím, že odjel jako dobrovolník na Donbas, kde bojoval na straně povstalců," řekl Děgťarjov agentuře RIA Novosti.

Roli ruských žoldnéřů v pozemních operacích potvrdil agentuře tucet dalších anonymních zdrojů. Kreml, ministerstvo obrany a syrské úřady na otázky neodpověděly. Za verbování žoldnéřů hrozí podle ruských zákonů postih.

Témata:  Ruská armáda ruské angažmá v Sýrii Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy