Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka v Rize jednal o migraci i EU

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Riga - Řešení migrační krize a možnou integraci Srbska a Makedonie do Evropské unie probíral premiér Bohuslav Sobotka se třemi premiéry balkánských zemí.

Česko chce podle něj pokračovat v podpoře zemí západního Balkánu a jejich podporu prosazovat i v Evropské unii. Sobotka se setkal i s lotyšským premiérem, který summit pořádá.

S makedonským předsedou vlády Emilem Dimitrievem hovořil Sobotka především o policejní spolupráci a humanitární pomoci, kterou Česko Makedonii poskytuje. V zemi v současnosti působí 40 policistů, kteří zůstanou na jejích hranicích až do 19. prosince.

Sobotka ujistil Dimitrieva, že Česko je připraveno v pomoci Makedonii pokračovat a bude v tomto duchu apelovat i na EU, uvedl v tiskové zprávě úřad vlády. "V Makedonii se chystají v prosinci volby, zdůraznil jsem potřebu sestavit stabilní vládu," řekl novinářům Sobotka. Důležité je, aby mohla pokračovat ve vyjednávání o přistoupení k EU a NATO a aby unie měla v Makedonii partnera při řešení migrační krize.

Jednání v Rize zahájil Sobotka dnes ráno s Lotyšem Márisem Kučinskisem. Bavili se o ekonomické spolupráci. Oba premiéři se podle tiskové zprávy shodli, že vidí perspektivu v oblasti výstavby železniční infrastruktury. Hovořili i o spolupráci v obranné a bezpečnostní oblasti, zejména o účast českých vzdušných sil na společné misi zemí Severoatlantické aliance v Pobaltí.

Obchodní a investiční spolupráci i další rozšiřování EU na západ Balkánu pak Sobotka probíral s chorvatským premiérem Andrejem Plenkovičem. V neděli se český premiér setká s jeho srbským kolegou Aleksandarem Vučičem, sdělil novinářům úřad vlády.

Témata:  Bohuslav Sobotka uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy