Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zkresluje pravdu? Bouří se proti němu další lidé

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Naslouchat popisu amerického hospodářství z úst Donalda Trumpa znamená poslouchat řeči o děsivé alternativní realitě, v níž recese, která začala na konci roku 2007 nadále přetrvává, deklaruje úvodník serveru New York Times. Vlivný deník v něm dodává, že pravda je velmi odlišná a republikánský prezidentský kandidát ji zkresluje.

Tvrdá řeč čísel

Již v polovině roku 2009 nastalo ekonomické zotavení a ačkoliv není perfektní, neustále vytváří pracovní místa a zvyšuje mzdy, deklaruje newyorský deník. Poukazuje, že od počátku roku 2010 vzniklo v USA více než 15,2 milionu pracovních míst a aktuální míra nezaměstnanosti 4,9 procent je poloviční ve srovnání s hlubokou recesí v roce 2009.

Americké ministerstvo práce také v pátek ve své měsíční statistice o zaměstnanosti oznámilo, že průměrná hodinová mzda stoupla meziročně o 2,8 procenta, pokračuje New York Times. Konstatuje, že v říjnu dosahovala 25,92 dolaru (zhruba 620 korun, pozn. redaktora), což je největší nárůst od roku 2008.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Přidejte tato zjištění k poslední zprávě (amerického) Statistického úřadu ukazující pokles počtu lidí v chudobě a procent lidí bez zdravotního pojištění," píše vlivný server. Dodává, že téměř každý ekonomický ukazatel jasně naznačuje, že Spojeným státům se vede lépe než před několika lety.

Donald Trump však tuto skutečnost odmítá vzít na vědomí, deklaruje úvodník. Soudí, že tomu tak je z důvodu, že jeho nejlepší šancí na zvolení do Bílého domu je trvat na tom, že americké hospodářství se nachází v hrozném stavu a on je jediný, kdo ho dokáže napravit. 

"Když s jeho distopickou vizí nesouhlasí data, nazývá je směšnými čísly," připomíná New York Times. Podotýká, že Trumpova kampaň označila tento pátek míru nezaměstnanosti v USA za "katastrofální". Podle prestižního deníku tedy není divu, že 370 ekonomů, včetně osmi nositelů Nobelovy ceny podepsalo dopis odsuzující republikánovo nabízení "kouzelného myšlení" a konspiračních teorií namísto střízlivého posouzení možných variant hospodářské politiky. 

Úkoly pro příštího prezidenta

Není pochyb o tom, že ekonomické zotavení se nedotklo každého Američana stejně, připouští newyorský deník. Uznává, že čtvrtina nezaměstnaných, tedy dva miliony lidí, nemá práci minimálně 27 týdnů a skutečnost, že práci má, či hledá 81 procent lidí v hlavním produktivním věku 25-54 let znamená sice meziroční nárůst, ale číslo je stále o dvě procenta nižší než na počátku roku 2007.

Míra chudoby sice meziročně klesla z 14,8 na 13,5 procent, ale i tak je vyšší, než byla na konci 90. let minulého století a na počátku nového tisíciletí, přiznává úvodník. Stejně tak poukazuje, že pro mnoho Američanů zůstává nadále příliš drahé zdravotní pojištění. 

"Příští prezident a Kongres se musí zaměřit na ty, kterých se zotavení nedotklo," apeluje New York Times. Dodává, že demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová by zvýšila výdaje na infrastrukturu, pomohla snížit břímě studentských půjček a rozšířila přístup k dostupné zdravotní péči.

Naopak, hlavní politickou myšlenkou Trumpa je snížení daní bohatým, tedy repríza starých ekonomických receptů, které několikrát selhaly, deklaruje prestižní server. Připomíná, že republikánův plán zavést vysoká cla na dovážené zboží by odstartoval obchodní válku, která by vedla ke ztrátě pracovních míst a jeho apely ke zrušení zákona o dostupné zdravotní péči by připravily 20 milionů Američanů o zdravotní pojištění.

Správná hospodářská politika může americkou ekonomiku posílit, konstatuje závěrem New York Times. "Clintonová ji má. Trump nikoliv," píše jednoznačně úvodník.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy