Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrant chce žít se dvěma manželkami. Co na to lidé?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Kodaň – Spolu s uprchlíky se Evropa muí potýkat také s některými problémy, které s sebou tito lidí přinášejí. Německo se snaží zaujmout postoj k dětským nevěstám a sňatkům, v Dánsku se teď média zabývají otázkou mnohoženství.

Dánská média informují o syrském uprchlíkovi, který se v zemi oženil, To by samo o sobě nebylo tak zvláštní – kdyby už neměl jednu rodinu doma v Sýrii. Problém spočívá v tom, že si i tu chce přivést do Evropy.

Mohammed Hussein Kurdi uprchl kvůli válce v Sýrii před třemi lety. Přes Itálii přišel do Dánska, kde se oženil s Dánkou Monikou Sebergovou. Páru se v roce 2014 narodilo dítě a Mohammed získal povolení k trvalému pobytu v Dánsku.

V Sýrii má už jednu ženu a tři děti, uvádí server Speisa s odvoláním na dánský server DR. Mohammed tvrdí, že přestože založil rodinu novou, chybí mu jeho starší děti i syrská manželka. Takže teď chce požádat o sloučení rodiny.

Syřan prý své nové ženě Monice o syrské rodině nikdy nelhal. „Nikdy netajil fakt, že má ženu a tři děti," říká Monika Sebergová. V Dánsku je zakázáno mít více manželek. Pár však podstoupil pouze islámský obřad, takže dánské úřady manželství Moniky a Mohammeda neuznávají.

„Nepovažují mne jako Mohammedovu manželku. Považují mě za jeho přítelkyni a matku jeho dítěte," vysvětluje Sebergová. V současné době rodina bydlí v domě v dánském městě Thisted. Ale pokud se podaří Mohammedovi dostat svou druhou rodinu do Dánska, musí najít mnohem větší domov.

„Měly by tam být dvě ložnice, jedna pro ni i pro mě, a Mohammed bude spát několik nocí na jednom místě a dalšÍ noci na jiném místě," říká Monika.

Její dvě děti z prvního manželství je prý podporují, stejně jako rodina a přátelé, Zároveň ale pár obdržel také mnoho negativních reakcí. „Někdy mám od cizích lidí ošklivé zprávy na Facebooku. Ale následuji své srdce, a je tu také mnoho těch, kteří mě podporují," říká Monika Sebergová.

V syrské kultuře je podle islámu povoleno mít až čtyři manželky. Muž však musí být schopen všechny zabezpečit a věnovat jim stejné množství času.

Témata:  Dánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy