Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Civilisté jako lidské štíty? IS se uchyluje se k zoufalým řešením

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul - Postup irácké armády vyvolává v Islámského státu paniku. Uchyluje se proto k drsným metodám. Civilní obyvatelstvo používá jako lidské štíty.

IS neváhá sáhnout k jakýmkoliv prostředkům, kterými by znepříjemnil život svým oponentům. Zapaluje ropná pole, aby zabránil leteckým silám a dronům zaútočit ze vzduchu. Výsledkem je však především vyhnané obyvatelstvo. V prvních deseti dnech ofenzívy bylo v důsledku bojových operací přesídleno více než 10 000 obyvatel.

Foreign Policy zmiňuje obavy plukovníka Khaled al-Jabouriho, jehož úkolem je zpravovat Bagdád o humanitární situaci, z nedostatečných schopností a možností vlády zvládnout vzrůstající počet vysídlených lidí. „V Mosulu je okolo jednoho a půl milionu lidí. Když přijdou, co můžu dělat?"

Irácké vojenské síly hledí na uprchlíky s podezřením. Považují je za skryté podporovatele IS. Podle nejmenovaného zdroje z Národních bezpečnostních sil jich může být až 90%.

Vysídlení obyvatelé však takováto nařčení odmítají. Podle nich jsou oběti, nikoliv podporovateli IS. Zprávy, které má k dispozici OSN, hovoří o IS nutícím civilisty opustit jejich domovy a shromáždit se tam, kde je IS „ochrání". Ti, kdo nesouhlasí a chtějí zůstat, jsou tvrdě potrestáni.

Vyhnanci soudí, že řeči o ochraně jsou jen zástěrka proto, aby IS mohl obyvatele používat jako lidské štíty. Irácká vláda z obavy před tímto zneužitím nabádá občany, aby zůstali ve svých domovech a nepokoušeli se je opustit.

IS unesené lidi též používá jako bojovníky proti irácké armádě. Např. z města Hammam al-Alil bylo uneseno a do vojenských útvarů IS zařazeno asi 1600 civilistů. Mezi nimi jsou i děti nad devět let.

Kromě rekrutování nových vojáků se IS věnuji i paranoidní likvidaci těch stávajících. Podle Big News Network IS zabil 50 svých vojáků z obavy, aby nepřešli k irácké armádě. IS taktéž čelí místním vzpourám souvisejících s nuceným vystěhováním.

Témata:  Islámský stát Irák uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy