reklama

Eurokomisař pro měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici uvedl, že zástupci věřitelských institucí se do Atén vracejí příští týden. On sám plánuje návštěvu koncem listopadu před další schůzkou euroskupiny, která je plánována na začátek prosince. „Nechci snižovat složitost toho, co je ještě na stole, ale jsem přesvědčen o tom, že dobré dohody bude možné dosáhnout poměrně rychle," poznamenal.

„Spolupráce mezi věřitelskými institucemi a řeckými úřady podle dostupných zpráv přináší výsledky," prohlásil Dijsselbloem. Schůzka euroskupiny plánovaná na 5. prosince bude podle něj příležitostí diskutovat rovněž o možných variantách, jak v krátkodobém horizontu pomoci Řecku s dluhovou zátěží, což připravuje Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes podle Dijsselbloema opět potvrdil svou „silnou vůli" ještě před koncem roku se do pomoci Řecku zapojit. Podmínkou MMF, který s Aténami nyní jedná samostatně, je právě dluhová úleva. Podle názoru fondu totiž třetí záchranný program tak, jak je nastaven, Řecko z problémů nedostane. Plán předpokládá do roku 2018 přebytek primárního rozpočtu Řecka 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Primární rozpočet nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu.

Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (zhruba 2,3 bilionu Kč). Šéf ESM Klaus Regling dnes připomněl, že vyplaceno zatím bylo v tomto programu 31,7 miliardy eur. Celkem už Řecko dostalo pomoc okolo 173 miliard eur. „Jsme tak daleko největší věřitel země," poznamenal Regling.

Krátkodobá opatření mající snížit dluhové zatížení Řecka se podle něj budou týkat například možností jak zemi snížit úrokové sazby. „Teď by ale bylo velmi předčasné sdělovat nějaké detaily," podotkl.