Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie chce přemístit 1300 uprchlíků do jiných států

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Austrálie podle ministra pro migraci Petera Duttona plánuje přemístit 1300 žadatelů o azyl, kteří jsou nyní drženi v uprchlických táborech na ostrovech v Tichém oceánu, do jiných zemí.

Dutton ale neuvedl, s kterými zeměmi Austrálie dohodu o přesídlení uzavře, informovala dnes agentura AP. "Už dlouho jednáme s třetími zeměmi a dohodu uzavřeme brzy," řekl ministr. To by znamenalo, že azylanti nezůstanou na místě, kde jsou v současné době drženi, ale ani nebudou vráceni do vlasti.

Austrálie znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za provozování táborů Canberra těmto zemím platí.

Konzervativní australská vláda koncem října navrhla také zákon, který doživotně znemožní vstup do Austrálie uprchlíkům a migrantům, kteří připluli na lodi. Na australskou půdu by nebyli doživotně vpuštěni ani jako turisté či podnikatelé.

Opozice už avizovala, že návrh nepodpoří. "Představa, že občan Spojených států, Kanady nebo Nového Zélandu bude za 30 či 40 let čelit doživotnímu zákazu návštěvy Austrálie, je prostě nepřijatelná," konstatoval vůdce labouristů Bill Shorten.

Nabídku Nového Zélandu na přesídlení asi 150 žadatelů o azyl Austrálie nedávno odmítla, protože by jim to umožnilo volný pohyb po Austrálii. Nový Zéland má nyní s Austrálií bezvízový styk.

Témata:  Austrálie uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy