Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové dobyli město Bašika, odstraňují v něm nastražené miny

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Iráčtí Kurdové vyhráli nad Islámským státem bitvu o město Bašika, nyní se v něm snaží odstranit nastražené miny. Boj o Mosul, jednu z bašt džihádistů, pokračuje. Islamisté používají zajatce jako lidské štíty.

Bašika stála v cestě jednotkám postupujícím k Mosulu od severovýchodu. Zástupce kurdské správy dnes řekl, že pešmergové mají město plně pod kontrolou. Kurdové na radikály bránící Bašiku zaútočili v pondělí od severu. "Ráno se několik teroristů skrývalo v domech a chystali se utéci, třináct z nich bylo zabito," sdělil zástupce kurdské správy. Sedm dalších radikálů se ukrývalo v tunelech a na útěku byli zraněni.

Islámský stát zapaluje ropné vrty:

IS podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva zajali u Mosulu 295 bývalých členů iráckých bezpečnostních sil a 1500 osob odvedli jako lidské štíty s sebou při ústupu k městu Hammám al-Alí.

Podle informací OSN bylo 100 bývalých vojáků uneseno minulý čtvrtek z vesnice u Mosulu a zbylých 195 vojáků pak ve čtyřech dnech minulý týden z oblasti města Tall Afar. Mluvčí úřadu vysokého komisaře Ravina Shamdasaniová řekla, že její úřad má na místě své lidi, přesto však informace, které získává, nejsou ucelené.

K pondělní zprávě o nálezu hromadného hrobu sdělila, že místo se nachází v osvobozené oblasti u Hammám al-Alí. Vyšetřovatelé jsou na cestě k hrobu, aby zjistili okolnosti smrti mrtvých osob. Podle prvních zpráv je v hrobě 100 těl. Neví se, jaká skupina obyvatel se stala obětí vrahů, vojáci, kteří hrob hlídají, na jednom místě našli vycpanou dětskou hračku.

Témata:  Islámský stát Irák Kurdové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy