Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

rump pochválil Clintonovou za "houževnatou kampaň", Američany vyzval k jednotě

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - Republikán Donald Trump se ve svém prvním vystoupení po vyhraných volbách zavázal, že bude prezidentem všech. Američanům slíbil budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst.

Trump pochválil soupeřku Hillary Clintonovou za "houževnatou kampaň" a vyzval k jednotě republikánů a demokratů. Potvrdil, že Clintonová v telefonátu s ním uznala výsledek voleb.

"Amerika bude usilovat jen o to nejlepší. Kampaň skončila, naše práce ale teprve začíná," řekl zvolený prezident. Trump bude prosazovat hledání společné platformy a nikoli nepřátelství, partnerství a nikoli konflikty.

Podle listu The New York Times do úplných výsledků chybí ještě bilance ze čtyř amerických států, která ale už výsledek neovlivní. Trump má podle listu naději získat až 310 volitelských hlasů. Podle televize Fox News si jich zatím zajistil 274, zatímco Clintonová 218.

Světové ceny ropy dnes výrazně klesly, reagovaly tak na vítězství Trumpa. Cena americké lehké ropy WTI se v jednu chvíli propadla o více než čtyři procenta na 43,07 dolaru za barel, nejníže od září. Později však velkou část ztrát smazala.

Kolem 8:30 SEČ vykazovala cena WTI pokles o 1,4 procenta na 44,36 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent si odepisovala rovněž 1,4 procenta a nacházela se na 45,40 dolaru za barel.

"Trumpovo vítězství je vnímáno jako šok, nutí to investory přesunovat peníze do bezpečných útočišť, což tlačí ceny ropy dolů," uvedl jeden z analytiků makléřské společnosti Mirae Asset Daewoo.

Témata:  Donald Trump USA ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy