Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucnost nejistá, Amerika nad propastí. New York Times se vrací k výsledku voleb

Donald Trump láká voliče
Donald Trump láká voliče
Foto: YouTube

New York - Podle listu The New York Times (NYT) jsou USA po prezidentské volbě nad propastí. První prezident USA, který nastoupil do úřadu jako sedmdesátník, popřel odhady expertů i médií a přivedl zemi do období znepokojivé nejistoty.

Nový prezident bude mít v úřadu silnou podporu Kongresu. Vést ale bude rozdělenou zemi. Vnitřní a zejména parlamentní politiku bude ovlivňovat jak roztržka, kterou mezi republikány vyvolala agresivní Trumpova kampaň, tak i kocovina demokratů.

Na domácí scéně bude nový prezident řešit nejen komplikovaný vztah s vlastní stranou, ale i s velkou většinou médií. Kromě otřesu politického systému USA panuje nejistota i o budoucí zahraniční politice Bílého domu.

Ve volbách zvítězila tichá většina zklamaných Američanů, které minuly přednosti globalizace, multikulturalismu a liberalismu v podání demokratické elity ve Washingtonu. Rodina Clintonových se stala jejím symbolem a šokující vyústění explozívní kampaně to jen potvrdilo. Trumpovo vítězství není jen porážkou Hillary Clintonové, ale i Baracka Obamy, protože popřelo osmiletou bilanci jeho vládnutí.

O výsledku voleb rozhodla přehlížená koalice nižších sociálních vrstev a voličů hladových po změně. Jejich naděje má nyní paradoxně naplnit miliardář žijící v třípatrovém penthausu na elitářské Páté Avenue v centru Manhattanu, který odmítá zveřejnit detaily o svém majetku.

Pro Američanky byly volby referendem o rovnoprávnosti a šancí potvrdit práva žen úspěšnou kandidaturou Clintonové na prezidentský úřad. Místo ní ale usedne do Oválné pracovny muž, který proslul neurvalým vztahem k ženám.

"Nevíme, jak bude Trump určovat základní funkce exekutivy. Nevíme, zda je schopen dospět k rozumným rozhodnutím. Nevíme, zda má představu o tom, co znamená kontrola nad největším jaderným arzenálem na světě," uzavřel list NYT svůj dnešní komentář.

Témata:  Donald Trump New York Times USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy