Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neklid po volbách: V Kalifornii vypuklo násilí, Kuba a Írán netají své obavy

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

San Francisco - Na západě USA po vyhlášení výsledků amerických prezidentských voleb vypuklo násilí, je hlášen jeden zraněný. Obavy z nástupu Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta vyjadřují Kuba a Írán.

V Oaklandu na předměstí kalifornského San Franciska dav spálil figurínu budoucího prezidenta Donalda Trumpa, zapálil odpadky a pneumatiky a rozbíjel výlohy obchodů. Kalifornie patří k baštám demokratů, jejich kandidátka Hillary Clintonová v nejlidnatějším státě USA jasně zvítězila.

Protesty uspořádali rovněž studenti Kalifornské univerzity v nedalekém Berkeley. Demonstrace ohlásilo i město Davis severovýchodně od San Franciska, kde studenti místní univerzity uspořádali protestní pochod a skandovali hesla proti Trumpovi. V Oaklandu byl podle agentury Reuters jeden demonstrant zraněn projíždějícím autem, když se dav pokoušel zablokovat dálnici.

Trump během kampaně prohlašoval, že by dohody o normalizaci vztahů mezi USA a Havanou zrušil, pokud kubánský režim prezidenta Raúla Castra nedá lidem na ostrově více politických svobod. "Kubánští vůdci si nyní musejí dělat obavy, protože toto otvírá zcela novou kapitolu," prohlásil podle AP člen kubánské komunistické strany a přední politolog Estéban Morales.

Analytik a bývalý kubánský diplomat Carlos Alzugaray řekl, že Trumpovo vítězství by nicméně mohlo potěšit některé zastánce tvrdé linie v kubánském vedení, podle nichž se Kuba v poslední době příliš rychle sbližovala se Spojenými státy. Řada občanů Kuby, kteří sledovali volební výsledky proudící z USA, vyjadřovala obavy, že Kubánci nyní přijdou o výhody, které v posledních měsících přinesl turistický boom na ostrově.

Íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že Trump nemůže zvrátit dohodu o íránském jaderném programu, kterou loni uzavřel Teherán se světovými velmocemi. "Dohoda o íránském jaderném programu nebyla uzavřena pouze s jednou zemí či jednou vládou, ale byla stvrzena rezolucí Rady bezpečnosti OSN a nemůže být změněna rozhodnutím jedné vlády," řekl Ruhání.

Trump v minulosti označil jadernou smlouvu s Íránem, kterou loni v červenci uzavřelo šest velmocí (včetně USA), za "příšernou". Trump v kampani slíbil pracovat na zlepšení dohody, aby udržel na uzdě íránský program jaderných zbraní.

Témata:  Donald Trump Kuba Írán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy