Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Termín dalšího procesu s Krejčířem v JAR bude stanoven v prosinci

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Reprofoto ČT

Johannesburg - Čech Radovan Krejčíř dnes spolu s dalšími sedmi lidmi stanul před jihoafrickým soudem. Čelí obvinění z pokusu pomoci Krejčířovi k útěku z vězení. Krejčíř si v JAR odpykává 35letý trest za únos a mučení a je obžalován ještě v několika dalších kauzách.

Soud dnes měl rozhodovat o termínu procesu. V případě dvou z Krejčířových spoluobžalovaných ale získal v úterý novou informaci, takže soudce dnes stanovil nový termín jednání na 5. prosince. Soudce odmítl obhajobě poskytnout detaily ze spisu s tím, že je třeba nové informace ověřit.

Podle jihoafrických médií byl český podnikatel u soudu spoután a mezi předvedenými osobami byly jeho dvě milenky Vanessa Naidoová a Marissa Christopherová. Naidoová a dva muži byli před čtrnácti dny zatčeni a obviněni z několika trestných činů, k nimž patří i snaha pomoci Krejčířovi k útěku. Kromě této trojice a Krejčíře stáli před soudem také Christopherová a tři zaměstnanci věznice. V silně střežené místnosti bylo mnoho příbuzných, policistů a členů speciální bezpečnostní jednotky.

Christopherová byla zadržena v červenci, když byla za Krejčířem na návštěvě. Pokusila se podle obvinění uplatit pracovníky věznice a do Krejčířovy cely propašovala telefony. Spolu s ní jsou obviněni tři zaměstnanci věznice. Christopherovou soud propustil na kauci v září.

Případ Naidoové a dvou mužů zadržených před čtrnácti dny byl oddělen, aby se mohlo rozhodnout o případné kauci pro tuto trojici.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika soudy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy