Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel prošetřuje České dráhy kvůli antimonopolním pravidlům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha/Brusel - Na České dráhy (ČD) padlo podezření, že ve snaze vytlačit v osobní dopravě konkurenci účtovaly ceny, které byly nižší než náklady. Kauzu už řeší Evropská komise.

"Musíme podrobně prozkoumat obchodní praktiky společnosti České dráhy, abychom se ujistili, že nevytlačují konkurenty v neprospěch cestujících," sdělila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

ČD byly podle eurokomise do roku 2011 jedinou společností nabízející služby na železniční trati z Prahy do Ostravy. Poté, co na tento trh vstoupily v roce 2011 a 2012 konkurenční firmy RegioJet a LEO Express, společnost ČD podle komise "značně snížila ceny účtované cestujícím na této trase".

"Trváme na tom, že k porušení zákona z naší strany nedošlo a jsme připraveni to EK dokladovat, stejně jako to činíme v případě šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)," řekl ČTK mluvčí drah Radek Joklík. České dráhy ve stejné věci loni prvoinstančně vyhráli soud se soukromou společností Leo Express, která dráhy kvůli údajnému zneužití dominantního postavení zažalovala. Na aktuálním vyšetřování bude dopravce s Evropskou komisí spolupracovat, dodal mluvčí.

Brusel vítá intenzivní cenovou konkurenci ve prospěch cestujících. Má nicméně obavy, že ČD mohly účtovat tak nízké ceny, že by ani nepokryly náklady služby. Unijní smlouvy zakazují zneužívání dominantního postavení na trhu.

Věcí se Brusel podle tiskové zprávy "bude zabývat prioritně". Pro šetření nejsou stanoveny žádné právní lhůty a jeho délka závisí obvykle na složitosti případu nebo třeba na tom, jak vyšetřovaná firma s komisí spolupracuje.

Témata:  České Dráhy Evropská komise (EK) železnice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy