Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista Abdeslam dostal do Belgie nejméně 10 džihádistů, tvrdí vyšetřovatelé

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Paříž – Je to téměř rok, co teroristé zaútočili na několika místech v Paříži a zabili 130 lidí. I po té době se ale na veřejnost dostávají stále nové informace. Server Politico uvádí, že jeden z útočníků, Salah Abdeslam, kterého po vydání z Belgie drží ve francouzské věznici, pomohl dostat do Evropy několik džihádistů.

Abdeslam měl podle vyšetřovatelů cestovat do Maďarska, Německa a Řecka a vyzvedávat bojovníky Islámského státu, kteří se do Evropy dostali ze Sýrie po balkánské cestě skryti mezi uprchlíky.

Tímto způsobem měl dostat do Belgie nejméně 10 džihádistů IS, což podle serveru naznačuje, že měl větší roli při teroristickém spiknutí, než se dříve myslelo, informovala v pátek místní média.

Šest z těch, které propašoval do Belgie, bylo zapojeno do teroristických útoků Paříži v listopadu 2015, zatímco další čtyři byli zapletení do útoků v Bruselu.

Jediný přeživší podezřelý z útoků v listopadu 2015 v Paříži, Salah Abdeslam byl zatčen v Bruselu dne 18. března. Odmítl však mluvit s úřady.

V neděli 13. listopadu uplyne rok od krvavých teroristických útoků v Paříži, které šokovaly celý svět. Atentáty si vyžádaly 130 mrtvých, poslední oběť zemřela na následky zranění týden po útoku. Na 370 lidí bylo zraněno. Nejvíce obětí, 89, si vyžádal útok v klubu Bataclan. O život přišly dvě desítky cizinců z více než 12 států.

Témata:  Salah Abdeslam teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy