Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok po pařížských útocích se opět otevřel klub Bataclan. Jako první zazpíval Sting

Modlíme se za Paříž
Modlíme se za Paříž
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Paříž - Zítra uplyne rok od série teroristických útoků, při nichž v Paříži zemřelo 130 lidí. Dnes večer se opět otevřel hudební klub Bataclan, vystoupil v něm britský zpěvák Sting. V neděli se pak bude ve Francii konat řada pietních shromáždění.

"Dnes večer máme dva úkoly: vzpomínat a oslavovat život. Nezapomeneme," prohlásil Sting na úvod.

"Je to po roce poprvé, co jsem si vyšel na veřejnost. Nechodím do kina, na koncerty, jen si nakoupím a celou dobu sedím doma," svěřil se agentuře AFP třicátník Aurélien, který před rokem přežil útok v klubu. "Dnes večer se vracím k životu, jaký jsem vedl před tím. Je to povinnost, závazek být tady, protože 90 lidí sem už nikdy přijít nemůže," dodal chvějícím se hlasem.

Před klubem ležely květiny a plály svíčky k uctění památky obětí tří islamistů, kteří vtrhli do klubu a palbou z útočných pušek rozsévali smrt, než se vyhodili do povětří. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Hodně diváků přišlo do klubu s růžemi. "Myslím, že to bude dojemný večer. Je dobře, že se Bataclan vrací ke své identitě, není důvod to měnit," uvedla osmačtyřicetiletá Claire, která na místo dorazila s více než dvouhodinovým předstihem, "kvůli Stingovi, oslavě života a uctění památky obětí".

Police před koncertem posílila bezpečnostní opatření a cestou na koncert bylo podle agentury AP nutné zdolávat zátarasy a důkladné prohlídky. Desítky po zuby ozbrojených policistů vítaly šťastlivce, kteří sehnali lístky na beznadějně vyprodaný koncert. Jeho výtěžek má podpořit pozůstalé po obětech pařížských útoků. V neděli, přesně rok po útoku, se u síně uskuteční pietní shromáždění, při němž bude odhalena pamětní deska. Ceremoniálu se zúčastní zřejmě i členové americké skupiny Eagles of Death Metal, jejíž představení masakr přerušil.

"Neuplyne den, abych nepomyslel na oběti z 13. listopadu i další oběti terorismu a jejich rodiny. Zítra se Francie, sjednocená ve vzpomínkách, sebere," napsal. dnes francouzský premiér Manuel Valls.

Témata:  Francie Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy